Saturday, July 5, 2014

PEYNİRLİ KABAK SANDALLARI


PEYNİRLİ KABAK SANDALLARI
Tam Ege kıyılarının damak zevkini yaratır bir meze. Hem bizim kıyılardan hem de karşı kıyılardan; sanırım Yunan mutfağında da aynısı olmasa da buna benzer birşey bulunur (

Evet, pabucaki adında Girit kabağından yapılanı bulunurmuş!) Bahçemdeki kabaklar pek büyümeden toprağa düşmeye başlayınca bu sefer erken davranıp bu çok sevdiğimiz mezeyi yaptım. Taze baharatlar ve sızma zeytinyağı işin içine girer de bir meze enfes olmaz mı? Ha, ceviz faktörünü de sakın es geçmeyelim, o da tadı ayrı bir boyuta taşıyor.


Biz bu mezeyi ılık olarak ızgara köfte ve semizotu salatası ile beraber tükettik. Soframızı inanılmaz zenginleştirdi. Yapımı da son derece pratik olduğu için çok kereler soframızda yer edineceğine eminim :)




Malzemeler
4 adet mini kabak
80 – 100 gr. Beyaz peynir
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
1 – 2 dal taze kekiğin yaprakları
Sızma zeytinyağı
Üzeri için: dövülmüş ceviz

Yapılışı

  1. Kabakları boylamasına ortadan ikiye kestim. Ortalarını hafifçe oyarak çıkardım (bkz. Tarifle ilgili notlar).
  2. Ayrı bir yerde ezmiş olduğum beyaz peynir, pul biber, taze kekiği ve bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağını karıştırdım. Peynirli karışımı kabakların ortalarına pay ettim.
  3. Seyyar ızgaramda kabaklar yumuşayıp, peynir hafif kızarana dek pişirdim (bkz. Tarifle ilgili notlar). Pişince üzerlerine sızma zeytinyağı gezdirdim. Dövülmüş cevizle servis yaptım. 


1. adim - kabaklarin içini temizledim

PEYNİRLİ KABAK SANDALLARI

PEYNİRLİ KABAK SANDALLARI


Tarifle ilgili notlar:

  • Kabakların ortasını çıkartmak için ben resimdeki oyacağı kullanıyorum. Sizin elinizde böyle bir şey yoksa uygun boyda bir kaşık yardımı ile de temizleyebilirsiniz.
  • Bu şekilde pişirince kabaklar yarı pişmiş yarı diri kaldı ancak biz bu mezeden bu şekilde keyif alıyoruz. Siz de seyyar ızgara kullananlardansanız ve kabakları yarı diri yarı yumuşak yerine yumuşakça istiyorsanız peynirli iç malzemesini doldurmadan önce kabakları birkaç dakika ızgarada önden pişirip daha sonra peynirini ekleyip pişirmeye devam edebilirsiniz. Büyük fırının ızgarasını kullanacaksanız da fırını önceden 180 derecede ısıtıp ön pişirme yapmadan da pişirebilirsiniz.

No comments: