Thursday, November 20, 2014

PEKMEZLİ KARABUĞDAYLI AŞURE



PEKMEZLİ KARABUĞDAYLI AŞURE

Glutensiz yemek yemeye mahkumsanız güzel bir tarifim var :) ya da buğdaya alerjiniz varsa ;)

Canım feci derecede tatlı çekerken internette karabuğday aşuresi tarifini gördüm. Karabuğday gerçekten kısa sürede haşlanıyor; buzluğumda haşlanmış nohut ve kuru fasülye hazır bulunduğu için kısa sürede tatlı krizime ekonomik bir çözüm getirebilirim diye düşündüm. Karabuğday ile aşure tarifini buradan gördüm; ama ben kendime göre bir uygulamaya gittim: şeker yerine pekmezle tatlandırdım aşuremi. Bu şekilde aşurenin rengi koyulaşıyor ancak süt de eklediğimiz için renk problemini nispeten çözmüş oluyoruz. Haşlanmış nohut ve kuru fasülyeyi göz kararı ekledim ancak belirttiğim ölçüler civarında oldu. 

Karabuğdayın kendine has bir tadı var; bu doğru ancak karabuğdayı haşlama aşamasında attığımız karanfil bu tadı çok güzel bir şekilde dengeliyor diye düşünüyorum. Alışılagelmiş aşurenin tadıyla birebir aynı olmasa da bence son derece yakın. Yazının başında da dediğim gibi sağlık konusunda bazı kısıtlamaları izlemek durumundaysanız da denemenizi tavsiye ederim. 

Wednesday, November 19, 2014

ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE



ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE
Herkese merhaba! 

Bugün yine yöresel bir köfteli yemek tarifi var; elimdeki malzemeleri değerlendirmek için birebir oldu.  Evimdeki bulgur da suyunu çekmek üzere, bir süre daha köfte yapmam diye düşünüyorum :)) Bulguru ve köftesini gerçekten çok ama çok seviyorum; şu ana dek evimde yaptığım ve bloğumda da paylaştığım hiç bir tarif pişman etmedi. 

Şimdi paylaşacağım yemek Malatya’ya ait bir yemekmiş; ben de bilmiyordum. Elimde geçen haftadan aldığım yarım kilo ıspanağım, buzluğumda haşlanmış nohudum, parça etim ve ayrıca biraz da hazır bulgur köftem vardı. İnternete bunları yazdığımda karşıma çıkan tarif ıspanaklı ekşili köfte tarifi oldu – daha iyi zamanlama olamazdı yani! Köftem hazır elimin altında olmuş olsa da ben yine de ölçüsünü verip yapılışını anlatacağım. 

Tuesday, November 11, 2014

NARLI FISTIKLI ÇORBA EŞLİĞİNDE İÇLİ KÖFTE


NARLI FISTIKLI ÇORBA EŞLİĞİNDE İÇLİ KÖFTE
Herkese merhaba, 

Bir kaç gün önce paylaşmış olduğum içli köftelerle çeşitli denemelerde bulunma sırası geldi şimdi :) Sadece haşlayarak ya da kızartarak tüketmek biraz haksızlık gibi geliyor doğrusu :) O yüzden bu tarifi bir sunum önerisi olarak da görebilirsiniz.

İçli köfteyi şimdi paylaşacağım haliyle hazırlamak yine her hangi bir yerden alınıp uygulanmış tek tarifin ürünü değil. Bildiğiniz gibi ben  tariflere kendime göre yorum getirmekten çekinmiyorum ve sonuçtan da gayet memnun oluyoruz eşimle. Bir çok mutfağı yerinde denemiş olmanın, yemek konusunda açık fikirli olmanın bir getirisi de sanırım mutfaktaki tek düzeliği bilmemek :)

Şimdi paylaştığım tarifteki çorba aslında kaşık kaşık içilecek türden değil; sostan daha bolca, çorbadan daha az bir miktarda. Tarifle ilgili olarak söylemek istediğim diğer şey de Orta Doğu mutfağında bu tarzda malzeme kullanımına sıklıkla rastlanabildiği. İçli köfte yerine normal köfte ile de sunabilirsiniz.

Monday, November 10, 2014

CENNET HURMALI BAHARATLI SMOOTHIE

CENNET HURMALI BAHARATLI SMOOTHIE
Cennet hurmasına tek kelimeyle bayılıyorum! Mevsimi gelince muhakkak pazardan tabak tabak alır hüpletirim :) 

Cennet hurmasını çiğden yemeyi çok seviyorum ancak “farklı birşeyler yapabilir miyim acaba?” diye düşünüp fırında cennet hurması yapmıştım; tarifine de blogda buradan ulaşabilirsiniz. Aklımın bir köşesinde de cennet hurması ile başka ne yapılabilir diye araştırmak kalmıştı bir yandan da...Geçenlerde komşum bana cennet hurmasını çiğden başka nasıl tüketebileceğini, elimde bir tarif olup olmadığını sordu. Ve hazır dolabımda tüketilmeyi bekleyen iki kilo cennet hurması varken zaman bu zamandır diyerek araştırmaya koyuldum. İlk tarif hep en basit tariftir biliyorsunuz, ortaya bu son derece pratik smoothie çıktı :) Eşimle ben aromatik tatları pek seviyoruz; bu smoothie tam bize göre oldu bu yüzden :) 

Sunday, November 9, 2014

EKŞİLİ ÇORBA – UZMAN TV VİDEOLU ANLATIM



Uzman TV için hazırladığım tariflerden bir diğeri de yine daha önce bloğumda (burada) paylaşmış olduğum, Kahramanmaraş mutfağına ait ekşili çorba tarifi oldu.


Bu çorba benim en sevdiğim çorbalardan biri; muhakkak denemenizi tavsiye ederek videolu anlatımını paylaşıyorum:

Saturday, November 8, 2014

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI – UZMAN TV VİDEOLU ANLATIM

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
Herkese merhaba, 

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen siz de deniz börülcesi mezesine bayılıyorsunuz :) Ben açıkçası deniz börülcesi salatasını şu ana dek sevmeyen kimseyle karşılaşmadım :) 

Bildiğiniz gibi daha önce tarifini bloğumda (burada) paylaşmıştım. Uzman TV için de deniz börülcesi tarifimi hazırladık. 

Deniz börülcesi tarifinin videolu anlatımı için buyrunuz: 

ANTEP FISTIKLI İÇLİ KÖFTE


ANTEP FISTIKLI İÇLİ KÖFTE
Herkese merhaba, 

Bloğumdaki ikinci içli köfte tarifimi paylaşıyorum. Bu sefer içli köftemin tatlandırmasını biraz daha zenginleştirdim; hem bulgurlu dış harcında hem de içinin kıymalı harcında yaptım bunu. Tadı muhteşemdi muhteşem!! :)) 
Ayrıca bu sefer içli köftemi tek başıma yaptım, hayırdır inşallah :) Biliyorsunuz ki birçok insan yapımı zahmetli olduğu için içli köfte yapmaktan çekiniyor. Örneğin annem; kendisi mutfakta pek bir yetenekli olmasına ve elinden pek çok şey gelmesine rağmen içli köfteye bir türlü cesaret edememiştir. Ben de bu yüzden bloğumda da paylaştığım ilk içli köfteyi yengemle beraber yapmıştım. Cesaret edip oturdum şimdi paylaşacağım tarifi uyguladım. Lezzet olarak gerçekten ama gerçekten çok başarılı buldum. Yengem alınmasın ama bunu daha çok beğendim; belki tamamen tek başıma yaptığım içindir :) 

İçli köftenin zahmetli olan ve birçoğumuzun gözünü korkutan tarafı dış harcının kıymalı harcı tutup tutmaması. Ancak bunun için dış harcını macun kıvamını alana dek çok iyi yoğurmaktan başka bir yol yok. Kimileri hamuru biraz yoğurduktan sonra mutfak robotundan ya da kıyma makinasında çekerek de işi kolaylaştırıyor ancak ben yarım saat bileğe kuvvet diyerek güzel bir sonuç aldım. Ellerim bulaşık olduğu için köfteye şekil verme aşamasını fotoğraflayamadım maalesef; umarım bir sonraki sefere yanımda biri olur :)) Hamuru daha ince olabilirdi ancak hamurunun tadı da çok lezzetli olduğu için iyi haşlandıktan sonra bu şekilde de hiç rahatsız etmedi. Bu kendi başıma ilk deneme; bir sonrakinde daha cesur davranırım hamuruma şekil verirken :)

Wednesday, November 5, 2014

YUMURTALI KÖFTE



YUMURTALI KÖFTE
Bu tarifi Sofra dergisinin en son sayısından esinlenerek yaptım; tüm Kasım sayısını köfteye ayırmışlar ve bir kaç tarif dışında tümü envai çeşit köfte tarifi. Şanlıurfa’ya ait yumurtalı köfteyi de bu tarifler arasında gördüm ve denemeye karar verdim. Bildiğim kadarıyla Gaziantep mutfağında da buna benzer yağlı yumurtalı köfte dedikleri bir tarif var; artık deneme zamanı gelmişti.


Biz sonuçtan gerçekten pek bir memnunuz; çok baskın olarak baharatlandırılan bu köftede yumurta olmazsa olmaz – çünkü tadı bir hayli yumuşatıp bir hayli dengeliyor. Baharatlandırma demişken tarifle ilgili notlar kısmına muhakkak göz atın zira baharatıyla ilgili paylaşmak istediğim püf noktaları orada. 

Aynı çiğköftede olduğu gibi marula sarıp üzerine limon suyu gezdirerek hüpletmek çok güzel oldu :) Canım her etsiz çiğköfte istediğinde artık yumurtalı köfte yaparım gibi geliyor, sizlere de tavsiye ederim :)

Sunday, November 2, 2014

KEŞKEK ÇORBASI


KEŞKEK ÇORBASI
Bu tarif Belçika’dan arkadaşım Gülderen’den. Zonguldak’ta aşure mevsiminde yaparmış annesi onlara bu çorbayı; memleketlerine özgü bir aile geleneğiymiş. Normalde Kurban Bayramı’nda hazırlanan kuru kıyma ile yaptıklarını söyledi. Kuru kıymayı ben daha önce hiç duymamıştım ancak anladığım kadarıyla kavurma gibi uzun vadede tüketmek için kuyruk yağı ile hazırlanıyor. Kavurmaya benzer mantıkta bir et çeşidi olduğu için ve keşkek çorbasının tadını bilmediğim için çorbamı kavurmayla yapıp yapamayacağımı sordum ve olur cevabını aldıktan sonra işte hemen tarif burada :) 

Ben tarifi sanki çorba ayrıca yapılıyormuş gibi anlattım; belki aşure ayından başka bir zamanda yapmak isteyen olur diye. Ancak işin esprisi aşure için bakliyat kaynatılırken ve bakliyat suda iyice özdeşleşmişken çorba olarak tüketmek istediğin bir kısmını ayırarak yapmakmış. Ayrıca belirtmeye gerek var mı bilmiyorum ama belirtelim: tabii ki aşurenin şekerinin ve yemişinin katılmasından önce ayrılırmış keşkek çorbasının bakliyatı ve suyu. Bu yüzden ölçülendirmeye çalışsam da bir yandan da eklediğiniz suyun ve bakliyatın miktarının göz kararı olacağını unutmayın. 

Ve tadı: Biz gerçekten çok beğendik. Çok doyurucu, çok bereketli. Keşkek tadı var bildiğin :) Ben keşkeğin tadını sevsem de çok doyurucu olduğu için bir kaç kaşıktan sonra tıkanıp kalanlardanım. Ancak bu şekilde sulu olarak tüketmek çok daha kolay geldi bana. Herkese tavsiye ederim.