Tuesday, June 30, 2015

KİNOALI FENÇEL SALATASI



KİNOALI FENÇEL SALATASI
Herkese merhaba!

Bugün blogumda paylaşacağım salatanın yapımı çok basit, bir kaç aşamadan oluşuyor ancak öyle aromatik ve fresh ki yemelere doyamayacaksınız. Eğer diyetteyseniz ve sadece doyurucu bir salataya talim etmeye fitseniz, ya da bu sıcak yaz günlerinde akşam yemeği için hafif ama doyurucu ve lezzetli bir salata arayışı içerisindeyseniz bu salatayı muhakkak tavsiye ederim. Ben bundan bir sonra yayına girecek olan somon burger yanında servis yaptım; muh-te-şem bir kombinasyon oldu; salata bana tek başına yetmez diyorsanız blogumdaki o tarife de göz atabilirsiniz. 


Bu salatadaki doyurucu besin kinoa; tanımayanlar için tekrar yazayım: süper besin diyorlar çünkü tahıllara oranla besin değerinin çok yüksek olduğu söyleniyor. Amino asitler, demir, kalsiyum ve fosfor açısından da pek bir zenginmiş. Büyük süpermarketlerde bulabilmek ya da internetten sipariş etmek mümkün. 

Fençel ise rezene ya da diğer adıyla arapsaçının kökü. İnanılmaz aromatik ve dolayısıyla gastronomik bir tadı var; Avrupa’da fresh salatalarda sıklıkla kullanılır. Yine büyük süpermarketlerden ya da internetten edinmeniz mümkün. 

Malzemeler (2 kişilik)

1 kök fençel
2 çay bardağı kinoa (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1/4 göbek salata, incecik kıyılmış
3 çay bardağı su
Buz ve su
3 – 4 dal taze kişnişin yaprakları

Vinegret sosu için
1 yemek kaşığı süzme yoğurt (normal de olur)
1 yemek kaşığı süzme bal
1 tatlı kaşığı beyaz şarap sirkesi (yoksa elma sirkesi)
1 misket limonun suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Yapılışı

  1. Kinoayı ve 3 çay bardağı suyu teflon tencereme alıp ocağın en ufak gözünde kısık ateşte suyunu çekip de kinoa yumuşayıncaya dek pişmeye bıraktım.
  2. Bu esnada fençeli ortadan ikiye bölüp içindeki sert kısmı bıçak yardımı ile çıkarttım. Zar gibi incecik dilimleyip buz ve su dolu bir kaseye aldım; bu şekilde fençel salatanın içinde diri ve çıtır çıtır olacak.
  3. Vinegret için tüm malzemeleri bir kaseye alıp homojen bir hale gelene dek iyice çırptım.
  4. Kinoa pişince kapağı kapalı olarak 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra salata kasesine aldım. Üzerine önce incecik kıyılmış göbek salatayı, onun üzerine fençeli aldım. Vinegret sosunu üzerine gezdirip kişniş yapraklarıyla servis yaptım. 
KİNOALI FENÇEL SALATASI


KİNOALI FENÇEL SALATASI


Tarifle ilgili notlar

  • Kinoanın iki çeşidi var ; beyaz ve kırmızı olan. Ben iki çeşidini karıştırdım; siz de aynı yolu izleyebilirsiniz ya da dilediğiniz bir çeşidini kullanabilirsiniz.  
  • Elinizde misket limonu yoksa portakal suyu ya da greyfurt suyu da kullanabilirsiniz.

No comments: