Saturday, May 7, 2016

SARI MERCİMEK FAVASI

SARI MERCİMEK FAVASI
Herkese merhaba, 

Bugün bloğumda daha önce hiçbir yerde bizzat tatmadığım ancak 2014 Mayıs Sofra dergisinde “Gambilya ezmesi” isminde görüp kendime göre uyguladığım bir tarif var. Gambilyanın ne olduğunu bilmiyordum açıkçası ancak bir çeşit sarı mercimek olduğunu öğrenince elimde son kalan 3 su bardağı sarı mercimekle işe koyuldum. Sonuç? Mükemmel! Böyle uygulaması kolay, tadı zengin tarifleri gerçekten çok seviyorum. Misafirlerime de yapacağıma eminim. 

İnternette gördüğüm kadarıyla aynen favada olduğu gibi çeşitli tatlandırma yöntemleri var; bizim memlekette kimisi hiç şeker kullanmıyor, zerdeçal yerine dere otu ile baharatlandırıyor gibi. Ben fava tariflerine şeker de yakıştırdığım için tatlılığı pekmez ile sağladım bu sefer; çok da güzel oldu. Kuru bakla favası mı bu mu derseniz, oyumu her an bundan yana kullanabilirim :) Tarif aslen Yunan mutfağına ait, Yunan reçetelerine göz gezdirdiğimde de yine farklı şekillerde hazırlanabildiğini gördüm, benim için mutfağın en güzel yanı yaratıcılığa izin vermesidir sanırım :)


Malzemeler (6 – 10 kişilik)

3 su bardağı sarı mercimek (350 – 400 gr.), yıkanıp süzülmüş
1 iri kuru soğan, soyulup dörde bölünmüş
3 diş sarımsak, soyulmuş
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 – 3 yemek kaşığı pekmez (damak zevkinize göre ayarlayın)
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 limonun suyu
Yıkanmış limonun kabuğunun 1 yemek kaşığı kadar rendesi
Tuz 

Üzeri için
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 iri kuru soğan, piyazlık doğranmış
1 yemek kaşığı pekmez
Ekstra: sızma zeytinyağı
Kapari

Yapılışı

  1. Mercimeği, dörde bölünmüş kuru soğan, sarımsak ve tuz ile bir tencereye aldım. Üzerini 3 – 4 parmak geçecek kadar soğuk su ekleyip kısık ateşte mercimek yumuşayıp suyunu çekene dek pişmeye bıraktım. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  2. Mercimek pişerken üzerinin garnitürünü hazırladım: tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını alıp yemeklik doğramış olduğum kuru soğanı kısık ateşte ara sıra çevirerek kavurdum. Soğan şeffaflaşınca pekmezini ekleyip birkaç dakika daha iyice ezilip karamelize olana dek pişirmeye devam ettim.
  3. Mercimek suyunu çekip yumuşayınca zeytinyağını, limon suyunu, zerdeçalını, limon kabuğunu ve pekmezini ekleyip blender yardımıyla püre haline getirdim.
  4. Servis yapacağım kabın az bir sızma zeytinyağı ile yağlayıp üzerine sarı mercimek ezmesini yaydım. Karamelize soğanı ve kaparilerle süsleyip servis yaptım. 

SARI MERCİMEK FAVASI

GAMBİLYA FAVASI

SARI MERCİMEK FAVASI


Tarifle ilgili notlar:

  • Sarı mercimek kolay haşlanıyor yine de haşlamak için suyu az koyun, çok koymayın. Eğer bu su az gelirse, üzerine az bir sıcak su ekleyip suyunu çekip yumuşamaya bırakın. Çok gelirse de süzdürmek de bir yöntem olabilir ancak haşlama suyunu dökerek lezzetten de feragat edeceğinizi unutmayın.

No comments: