Thursday, March 24, 2016

TERBİYELİ DANA DİL ÇORBASI



TERBİYELİ DANA DİL ÇORBASI

Benim için efsane lezzetlerden biri! Sakatatları hayatıma tekrar sokmuş olduğum için pek memnunum. Bu çorba da esnaf lokantalarında ayıla bayıla içtiğim, bazen tek başına bir öğün olarak bazen tok olduğum halde sadece çok sevdiğim için tükettiğim bi çorba :) Sadece dil çorbası için değil ama kelle paça, paça çorbası gibi çorbaların esnaf lokantalarında da çeşit çeşit hazırlama yöntemleri var. Antep usulü lokantalarda baharatlı salçalı bir sosla sunulanına, başka yerlerde sirkesi pişerken eklenenine denk geldim. Ancak kellepaça çorbasında olduğu gibi et suyuna çok fazla müdahale edilmemesi ve etin tadının maksimumda çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada bu şekliyle içinde sadece dana dil olarak yapılan bu çorbaya kimi esnaf lokantasında “kelle paça” da deniyor.

Malzemeler

1 adet dana dil (500 gr. geldi benimki, 6 - 8 porsiyon çikti)
Üzerini geçecek kadar su
Tercihe bağlı olarak
1 kuru soğan
1 – 2 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı karabiber

Terbiyesi için (bkz. Tarifle ilgili notlar)

1 kupa bardağı yoğurt
1 yumurta
1 – 2 yemek kaşığı silme un  


Üzeri için

Kırmızı toz biber
Kuru kekik
Limon suyu ya da sirke
Dövülmüş sarımsak



Yapılışı

  1. Dana dili paketinden çıkartıp yıkadım. Üzerini geçecek kadar su ekleyip düdüklüme aldım. Siz bu aşamada ekstra tat isterseniz bir baş kuru soğan, defne yaprağı, tuz ve karabiberini ekleyerek de haşlamaya bırakabilirsiniz. Ben etin safi tadını sevdiğim için bu malzemelerle haşlama yapmadım.
  2. Düdüklü tenceremi ocağın en büyük gözüne alıp 1 saatten biraz fazla sürede haşlamaya bıraktım.
  3. Haşlanan dili tencereden çıkartıp dışındaki beyaz deriyi soyup attım. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Dili küp küp doğrayıp tencerenin içindeki et suyuna tekrar ekleyip kısık ateşte tekrar pişmeye bıraktım.
  5. Terbiyesinin malzemelerini bir kaseye alıp pürüzsüz bir hal alana dek blenderdan geçirdim (tel çırpıcı ya da çatal da kullanabilirsiniz, pürüzsüz bir karışım olmalı) 
  6. Kaynayan et suyundan bir kepçeyi kasedeki terbiyesine ekleyip hızlıca karıştırdım. Bu işlemi bi kaç kere daha kasedeki terbiyeyi her seferinde aynı yöne karıştırarak tekrarladım. En sonunda kasedeki et suyu – terbiye karışımını tencereye yavaş yavaş yine aynı yönde karıştırarak ekledim. Kaynadıktan sonra altını kapatıp tuzunu ekledim. Dilerseniz toz kırmızı biber ve kuru kekik, dövülmüş sarımsak, limon suyu ya da sirke ekleyerek servis yapabilirsiniz. Normalde adet çorbayı birşey eklemeden içmektir ancak ben çok yakıştırıyorum :)

Dana dil soyma ve didikleme

TERBİYELİ DANA DİL ÇORBASI

TERBİYELİ DANA DİL ÇORBASI

TERBİYELİ DANA DİL ÇORBASI
 


Tarifle ilgili notlar

  • Dil haşlandıkça dışında beyaz bir deri göreceksiniz. Bu deriyi temizleyip atmamız gerekir. Bu işlemi dil sıcakken yapmak daha kolaydır. Deri tek seferde soyulmuyorsa biraz daha pişirin. Derinin kolayca soyulması dilin piştiğine işarettir.
  • Terbiyesine yumurta eklememeyi, yoğurdunu az ya da çok tutmayı, ununu 1 kaşık yerine 2 kaşık tutmayı hatta tüm bu malzemelere ek olarak damak zevkinize göre yarım limon suyunu da eklemeyi seçebilirsiniz. Ben un miktarının çok olmasından hoşlanmadığım için 1 yemek kaşığı silme ekliyorum, bazen onu bile eklemiyorum. Limonu ise pişmiş çorbanın içine değil de kendi tabağımda taze sıkmaktan hoşlanıyorum. Hepsi damak tadı, hepsi bir tercih :)


No comments: