Friday, July 19, 2013

BAKLAVA YUFKASINDAN KIYMALI KOL BÖREĞİ



BAKLAVA YUFKASINDAN KIYMALI KOL BÖREĞİ
Baklava hamurundan yapılan kıymalı kol böreğine bayılırım ve Emirgan Sütiş’inkinin üzerine tanımam. Bir arkadaşımla kahvaltıya gittiğimizden beri kıymalı kol böreği diye sayıklar oldum :) 

Bugün günlerden Pazar (ama muhtemelen bu tarif ileri bir tarihte yayınlanmış olacak) ve üşenmedim kalktım böreğimi kendi ellerimle yaptım :) Tabii baklavalık yufkasını marketten paketli ürün olarak aldım; eminim elde açılmış baklavalık hamurla çok daha güzel olurdu.  

Baklavalık hamurla börek ilk kez yapıyorum; ve hamuru kurutmamak için özen göstermek gerektiğini söyleyebilirim. Tarifi yazarken de bunun için ne yaptığımı detaylı anlatmaya çalıştım. 

Ve tabii ki böreğin tadı! Dillere destan oldu bence; hele içinin malzemesi için kendime bravo diyorum haha hiç alçak gönüllü olmaya gerek yok :) tam sevdiğim gibi yumuşacık ve kararında yağlıydı :) 


 

Malzemeler

800 gr. baklavalık yufka (kaç yaprak olduğu pakette yazmıyordu ancak 30 – 40 adet vardı sanırım)
Tereyağı
1 yumurtanın sarısı
Bir kase su

İç malzemeleri
450 – 500 gr. orta yağlı dana kıyma, çatalla ezilmiş
1 iri soğan, incecik kıyılmış
1 ufak patates, rendelenmiş
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

  1. İç malzemeleri ile başladım: tavaya zeytinyağını alıp ısıttım. Kıymayı, soğanı ve patatesi ekleyip kavurmaya başladım. Kıymanın rengi dönünce ocağın altını kıstım. Patates yumuşayıp, soğan şeffaflaşana dek kısık ateşte pişirdim. Altını kapatıp tuz ve karabiber ile tatlandırdım. Bir kenara ılımaya bıraktım.
  2. Başka bir tavada tereyağı erittim.
  3. Kesme tahtamın üzerine baklavalık yufkanın kurumasını engellemek için ıslatıp iyice suyunu sıktığım nemli mutfak bezini yerleştirdim.
  4. İç malzemesi ılıyınca baklavalık hamurun paketini açarak her kol böreği için 4 – 5 adet kullanmak üzere hesap yaptım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Öncelikle 2 – 3 adet yufkayı nemli mutfak bezinin üzerine yaydım. Üzerine kasedeki sudan fırça ile sürdüm; özellikle kenarlarına sürmeye dikkat ettim. Her tarafını nemli bir hale gelince bir miktar da tereyağı sürdüm. Daha sonra kalan 2 adet yufkayı nemlendirmiş olduğum yufkaların üzerine yerleştirip aynı şekilde su ve tereyağı sürerek nemlendirdim.
  5. Uzun ya da kısa kenarı farketmez (bkz. Tarifle ilgili notlar), yufkanın kenarına iki parmak kalınlığında olacak şekilde bir uçtan diğerine içten yerleştirip rulo yaparak kapattım. Ruloyu fırın tepsisine yerleştirip üzerine nemli bez örttüm. Tüm yufka ve iç bitene dek bu işlemi tekrarladım.
  6. Üzeri için kalan yumurta sarısını fırça ile sürdükten sonra tereyağı,  bir çay bardağı kadar suyu karıştırıp böreklerin üzerine döktüm (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  7. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri nar gibi kızarana dek pişirdim.


1. adim - kiymali iç malzemesi

1. adim - kiymali iç malzemesi

4. adim - baklava yufkasini nemlendirdim

5. madde - kiymali içi yufkanin uzun ya da kisa kenarina koyabilirsiniz

5. madde - kiymali içi yufkanin uzun ya da kisa kenarina koyabilirsiniz

7. adim - 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri nar gibi kızarana dek pişirdim.

BAKLAVA YUFKASINDAN KIYMALI KOL BÖREĞİ

BAKLAVA YUFKASINDAN KIYMALI KOL BÖREĞİ


Tarifle ilgili notlar

  • Börek içini eğer uzun kenara yerleştirseniz ortadan ikiye kıvırarak tepsiye sığdırabilirsiniz. Kısa kenara yerleştirirseniz de tepsiye yanyana dizebilirsiniz (bkz. tepsili foto)
  • Daha ince bir börek istiyorsanız bir börek için kullanacağınız yufka adedini 3’e düşürerek yapabilirsiniz. İki yufka üst üste yerleştirdikten sonra su ve tereyağı sürdükten sonra 3. yufkayı yerleştirebilirsiniz. Yalnız katlarken kırılabileceği için yerleştirirken dikkat etmeniz gerekir. 3 adet yufka ile yapılan börekteki baskın tat kıymalı içte. 
  • 4 – 5 adet yufka kullanarak yaparsanız da baklava yufkasının o yumuşak tatlımsı tadı daha çok geliyor; o da çok hoş. Ancak tavsiyem iç miktarında elinizi korkak tutmamanız; ya da biraz daha geniş sarmanız. Ve muhakkak yeterli ölçüde ıslatmanız.
  • Baklava yufkası tuzsuz bir yufka; iç malzemesinin tuz miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz ancak bu börek çok tuzlu olmaz, özelliği yumuşak tadıdır.

7 comments:

Anonymous said...

bu tarifi denedim 3 yufka ile enfes oldu

kol böreği said...

denedim ve harika oldu,dışarıda yediğiniz böreğin aynısı oluyor,elinize emeğinize sağlık

AYŞE ÇİNEL said...

Vallahi bende yaptım süper ötesi oldu bundan sonra normal yufka out baklavalık yufka in😁

AYŞE ÇİNEL said...

Vallahi bende yaptım süper ötesi oldu bundan sonra normal yufka out baklavalık yufka in😁

AYŞE ÇİNEL said...

Vallahi bende yaptım süper ötesi oldu bundan sonra normal yufka out baklavalık yufka in😁

Alara said...

Merhaba tarifi denemek istiyorum fakat kalan yumurta sarısı demişsiniz yumurta sarısını sadece en sonda dışına mı sürüyorsunuz?

Hér Kitchén said...

merhaba, evet..."kalan' yazmam biraz kafa karistirmis, duzeltiyorum, yorum yazdiginiz icin tesekkurler, sonucu da bildirirseniz sevinirim