Thursday, April 4, 2013

PORTAKAL SOSLU VE PAZI YAPRAĞINA SARILMIŞ SOMON



PORTAKAL SOSLU VE PAZI YAPRAĞINA SARILMIŞ SOMON
Sizlerle yine harika ve aslında son derece pratik bir tarif paylaşacağım! Hem de gayet gastronomik. Lezzet dergisi Mart 2011 sayısına ait bu tarif bir şefin tarifi. Şimdi bu upuzun ve detaylı tarif ismi sizi endişeye düşürmesin; cidden son derece pratik bir lezzet. Hazırlaması o kadar kısa sürede oluyor ki inanamazsınız! Kesinlikle özel günlerde misafirlere sunulabilecek bir lezzet olduğunu da belirtmekte fayda var :)
 
Glaze portakal sos pazı ve somon kombinasyonuna öyle yakışıyor ki inanamazsınız! 

Ben oranları ve malzemeleri kendi yaptığım gibi veriyorum. Bendeki eksiklikleri ya da fazlalıkları tarifle ilgili notlar kısmında bulabilirsiniz. 

Malzemeler (2 kişilik)
250 gr. Somon
3 – 4 adet iri pazı yaprağı, yıkanmış
2 orta boy patates, irice rendelenmiş
2 – 3 dilim kaşar peyniri
Karabiber
Tuz
Zeytinyağı

Glaze portakal sosu için:
1 portakalın suyu
2 tatlı kaşığı bal
2 diş sarımsak
Tuz 
Bir fiske nişasta

Yapılışı:

  1. Patates garnitürü için: rendelediğim patatesi az suda yumuşayıncaya dek haşladım. Bir diş ezilmiş sarımsağı ve küçük küçük doğradığım kaşar peynirini ekledim. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp karıştırdım. Ufak bir kaseye aldım.
  2. Pazı yapraklarının saplarını kesip kaynar suya batırıp 30 sn. – 1 dk suda tutup çıkarttım. Daha sonra soğuk sudan geçirip elimle zedelemeden suyunu sıktım. Böylece pazı yaprakları parlak koyu renginde ve yumuşacık oldular.  
  3. Somonu bütün halinde kullandım ve her tarafını kapatacak şekilde somonu pazı yapraklarına sarıp bir kenara aldım.
  4. Glaze portakal sosunu hazırladım: portakal suyunu tavaya alıp ısıttım. Balı ilave edip ateşte tutmaya devam ettim; bu arada bu karışım yavaştan kaynamaya başladı. Dövülmüş sarımsağını ve bir fiske nişastasını ekleyip kıvamı biraz koyulaşana dek kısık ateşte pişirmeye devam ettim. Tuz ekledim.
  5. Izgara için demir döküm tavamı kızdırıp bir kaç damla yağ ekledim. Somonu tavaya alıp arkalı önlü pişirdim. Daha sonra ortadan ikiye böldüm.
  6. Tabağa kasedeki patatesi alıp somonun yarısını koydum. Üzerine glaze glaze portakal sosunu gezdirip servis yaptım. 

 
3. adim - somonu pazi yapraklarina sardim

PORTAKAL SOSLU VE PAZI YAPRAĞINA SARILMIŞ SOMON


Tarifle ilgili notlar

  • Patatesi fesleğen, taze kekik gibi baharatlarla tatlandırabilirsiniz.


No comments: