Thursday, April 18, 2013

TAZE BAHARATLI KREMALI KABAK DOLMASI


TAZE BAHARATLI KREMALI KABAK DOLMASI
Bugün yine kendi lezzetimi kendim yarattım diyebilirim! Ve sonuç muheşem oldu; bunu da gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Dolma konusunda iyiyim sanırım :)
 
Daha önce bir pazı sarması tarifi paylaşmıştım (tarifi burada); kabak dolmasının iç malzemesini hazırlarken bu tarifi baz aldım amma ve lakin bir kaç ufak dokunuşla tadı bambaşka ve son derece sofistike bir hal aldı! 

Misafir geldiğinde et yemeklerinin yanına eşlik etsin diye de çok yakışacağını düşünüyorum. 

Malzemeler  (6 adet dolma için)
2 adet kabak (bkz. Tarifle ilgili notlar)
5 – 6 tatlı kaşığı beyaz pirinç, yıkanmış
1 ufak kuru soğan, ince kıyılmış
2 adet taze soğan, ince kıyılmış
Bir avuç maydanoz yaprağı, ince kıyılmış
2 – 3 dal taze kişniş (bkz. Tarifle ilgili notlar)
50 ml. Krema
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Kırmızı biber, karabiber
2 kaşık zeytinyağı
Su 

Yapılışı
  1. Zeytinyağını tavaya alıp ısıttım. Kuru soğanı ekleyip şeffaflaşana dek kavurdum.
  2. Pirinci ekleyip şeffaflaşana dek kavurdum. 3 – 4 kaşık ılık su ekleyip kısık ateşte pirinçler yarı yumuşayana dek pişirdim.
  3. Pirinç suyunu çektikten sonra altını kapatıp, kremasını, otlarını ve tuzunu ekleyip karıştırdım ve kapağını kapattım. Kabakları hazırlarken pirinç ısınan kremayı da bir miktar çekmiş oldu.
  4. Kabakların baş ve alt kısımlarını temizleyip üç eşit parçaya böldüm. Her parçanın içini altta kalan kısmını delmeyecek şekilde sebze oyucu ile temizledim (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  5. Kabakların içine iç harcından doldurup bir tencereye yerleştirdim. Tencerenin dibine kabakların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişirdim. Pişirme sürenizi pirincinizin ve kabağın yumuşama süresine göre ayarlayabilirsiniz. 
1., 2. ve 3. adimlar - kabak dolmasi iç malzemesi

4. adim - kabagin içini temizledim

5. adim - kabaklari tencereye dizip dibine su ekleyip pisirdim

TAZE BAHARATLI KREMALI KABAK DOLMASI

Tarifle ilgili notlar:
  • Dolma için kabak seçerken mümkün olduğu kadar düz ve kalın olanlarını seçmeye gayret ediyorum. Bu sayede içini dolduracağım zaman dolma çok küçülmemiş oluyor.
  • Kabağın tencereye oturacak olan alt kısmını tamamen oymuyoruz; ancak olur da yanlışlıkla delerseniz oyup çıkarttığınız iç malzemesinden bir miktar geri koyabilirsiniz. Oyucunuz yoksa çay kaşığı da kullanabilirsiniz.
  • Taze kişniş son derece aromatik ve insanların ya sevdiği ya da nefret ettiği lezzete sahip bir ot. Otu tanımıyorsanız dikkatli kullanmanızı öneririm ancak yine de son derece gastronomik bir lezzet kattığını da eklemeliyim.

No comments: