Friday, January 25, 2013

EV YAPIMI HAMBURGER

EV YAPIMI HAMBURGER
Burger restoranlarının inanılmaz derecede arttığı şu günlerde ben de köfte – ekmekten ziyade hamburgerimi evde kendim yapmak üzere bir denemede bulunmak istedim. 
 
Köftesi  için baz olarak da bu burger restoranlarını aldım: normalde bu tip restoranlarda 140 gr. ya da 200 gr. kıyma ile yapılmış son derece kalın çeşit çeşit hamburgerler servis ediliyor. Etlerinin baharatı olsun, yumuşaklığı olsun, etin suyunu içine hapsedip sulu sulu bir et sunmaları ve pişme süresi olsun – herşey ile son derece lezzetli hamburger yemek mümkün. 

Hamburgerimin köftesi gerçekten enfes oldu; bugün 20 TL vererek yenilen bir hamburgerin köftesinden de iyiydi :) Yeteri kadar pişmiş olmasına rağmen hiç de kuru değildi. Bunun için bir kaç püf noktasını uygulamak yeterli (bkz. Tarifle ilgili notlar). Bu öğüne getirebileceğim tek eleştri hamburger ekmeği olur onu da ben yapmadım zaten :) Hamburger ekmeğimi marketteki paketli ekmeklerden aldım; ancak bir sonraki sefere onu da kendim evde yapmayı düşünüyorum. Daha iyi sonuç alacağımdan eminim. 



Malzemeler (2 kişilik)
Hamburger köftesi için:
250 gr. köftelik kıyma (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Yarım galeta, un haline getirilmiş (yoksa 1 – 2 kaşık bayat ekmek rendesi)
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 yumurta
Zeytinyağı

Hamburger ekmeği

Garnitür olarak:
İnce halkalar şeklinde dilimlenmiş domates
İnce halkalar şeklinde dilimlenmiş beyaz kuru soğan 
1 yaprak kıvırcık


1 – 2 adet Alman tipi kornişon turşu
Ketçap
Mayonez
Hardal (isteğe bağlı olarak)

Yapılışı

  1. Kıymayı çatal yardımıyla ezip içine galeta ununu, yumurtasını, tuzunu ve karabiberi ekleyip tekrar tok hale gelene kadar 5 – 6 dakika yoğurdum.  Daha sonra iki adet büyük yuvarlak yapıp avcumda yassılaştırarak bir tabağa yerleştirip buzdolabına koydum. Buzdolabında iki saat dinlendirdim.
  2. Hamburgeri servis edeceğim zaman, demir ızgara tavama zeytinyağını alıp tavayı yüksek ateşte ısıttım. Köfteleri elimle biraz daha bastırıp yassılaştırdıktan sonra tavaya bıraktım. 1 – 2 dakika bu şekilde yüksek ateşte pişirdikten sonra altını kısarak içlerinin de pişmesini bekledim. Bu şekilde 5 dakika daha en düşük ateşte hamburger köftesinin bir tarafını pişirmiş oldum. Daha sonra spatula ile köfteleri diğer tarafına çevirdim ve tekrar ocağın altını açarak yüksek ateşte 1 – 2 dakika daha pişirdim. Daha sonra tekrar ocağın altını kısıp 5 – 6 dakika da düşük ateşte pişirdim.
  3. Köfteler hazır olunca hamburger ekmeğini ikiye bölüp alt taraftaki ekmeğin iç yüzüne ketçap ve mayonez yaydım. Marul parçası koyup üzerine domates, kuru soğan ve turşu yerleştirdikten sonra bir miktar da hardal ekleyerek üzerine hamburger köftesini onun üzerine de tekrar salata yaprağı koyarak ekmeğin diğer dilimini üzerine kapattım. Tabağa alıp üzerine elimle bastırıp servis yaptım. 




2. adim - izgarada hamburger köftelerini pisiriyoruz


EV YAPIMI HAMBURGER

EV YAPIMI HAMBURGER


Veee yeni fotosuylaa:


EV YAPIMI HAMBURGER


Tarifle ilgili notlar:
  • Köftelik kıyma yağlı olmalı. Dana rostoluk kıyma kullandım; ne çok yağlı ne de çok kuru - ideal oranda idi yağı.
  • İnternette bazı tariflerde hamburger ekmeğinin içine ekmek konulmaz gibi bazı şeyler gördüm. Ancak köfteye bayat ekmek ya da galeta unu eklemekteki amaç kıymanın suyunu kaybetmemek. Ekmek etin suyunu bünyesinde tutarak kaybolmamasını sağlıyor.
  • Hamburger köftesini buzdolabında dinlendirmek önemli; bu sayede tüm malzeme iyice özdeşleşiyor ve aynı zamanda da köfteler daha tok bir hale geliyor.
  • Çiğden soğanla aranız iyi değilse bir ufak soğanı çok ince kıyıp tereyağında soteleyerek kıymanızın içine katarak hamburger köftenizi bu şekilde hazırlayabilirsiniz.

2 comments:

mystical13 said...

Elinize sağlık. Yumurtanın sarısını ve ya beyazını mı kullandınız yoksa sarı ve beyazını ikisini birlikte mi kullandınız?

Hér Kitchén said...

ikisi beraber (Gec cevap icin kusura bakmayin)