Wednesday, June 3, 2015

ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMASI - BULGUR ILE



BULGURLU ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMASI

Herkese merhaba, 

Taze yapraklar pazarlarda yerini aldı; gelsin sarmalar :) Daha önce zeytinyağlı taze yaprak sarması tarifi paylaşmıştım; şimdi de sıra bulgurlusunda. 

Biliyorum ki artık bir çoğumuz pirinci tüketmemeye çalışıyoruz; zira pirinci tümden yasaklayan beslenme alışkanlıkları son derece popüler. Bu beslenme alışkanlıklarına göre pirinci özleyenler için en iyi ikame bulgur. Benim için bulgur pirince göre iyi bir ikame çünkü pişme süresi bir hayli kısa. 



Tarifin uzun göründüğüne bakmayın; sarma aşamasını ilk kez yapacaklar için uzun uzun anlattım.



Malzemeler (2 kişilik)

150 – 200 gr. taze yaprak
2 çay bardağı pilavlık bulgur (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 iri kuru soğan, ince kıyılmış
1 ufak domates, kabukları soyulup küp küp doğranmış (tercihe bağlı)
Yarım demetten biraz az dereotunun yaprak kısımları
2 tatlı kaşığı kuru nane
Çeyrek demet maydanozun yaprak kısımları
Tuz
Karabiber
Sızma zeytinyağı
Yarım ya da bir çay bardağı sıcak su

Yapılışı

  1. Öncelikle iç malzemesi ile başladım: ufak bir tenzereye zeytinyağını alıp ısıttım. Kuru soğanı ekleyip soğan pembeleşinceye dek kavurdum. Bulgurunu ekleyip bir iki kere daha karıştırdıktan sonra suyunu ve domatesini ekleyip kapağı kapalı olarak bulgur suyu çekene dek pişirdim. İç malzemesi ılıyınca içine doğranmış dereotunu, maydanozu, tuz ve baharatlarını ekleyip karıştırdım.
  2. Taze yaprağın pişme süresini kısaltmak için öncelikle buharda pişirme işlemi yaptım. Bunun için geniş bir tencerenin dibinden 3 – 4 parmak kalacak şekilde kapağı kapalı olarak suyu kaynattım. Çelik tel süzgecime yaprakları koyup tencerenin üzerine oturttum, kapağı kapalı olarak birkaç dakika boyunca yaprakların rengi hafif koyulaşana dek buharda pişirdim. Yaprakları bir kenara alıp ılıttıktan sonra fazla suyunu elimle sıktım.
  3. Sarma işlemine geçtim; herkesin kendine göre bir yöntemi olabilir ama ben ilk kez saracaklar için bana kolay gelen yolu anlatayım: bunun için yaprağı kesme tahtamın üzerine aldım. Yaprağın boyutuna göre yeterli miktarda iç malzemesini yaprağın geniş ve damarlı yüzüne gelecek şekilde yerleştirdim. Yaprak sarmasının makbulü kalem gibi sarılmış olanıdır; bu yüzden iç malzemesini kalem şekli vererek yerleştidim. Yaprağı önce sağ ve sol yanlarından iç malzemesinin üzerine kapattım; sonra da tepe kısmından kapatıp sardım.
  4. Tencereme sarmaları yerleştirdikten sonra göz kararı az bir su ve zeytinyağı karışımını üzerine gezdirdim. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 20 dakika ila yarım saat arasında pişmye bıraktım. 


iç malzemesi

BULGURLU ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMASI


Tarifle ilgili notlar:

  • Iç malzemesinden elinizde kalırsa buzluğa atıp bir sonraki seferde çözdürerek tekrar değerlendirebilirsiniz.
  • Yaprakların saplarını da sarmaların üzerine bırakırsanız tatta ekstra ekşilik sağlarsınız. Bu şekilde pişirirseniz yemek piştikten sonra sapları atabilirsiniz.


No comments: