Tuesday, March 13, 2012

SOYA FILIZI MAKARNASI SALATASI (GLASS NOODLE SALAD, MUNG BEAN SALAD, YAM WUN SEN)

YAM WUN SEN
Açikçasi soya filizi makarnasi/eristesi tabirinin Türkçe’ye geçtiginden emin degilim; zira Tayland ürünleri satan az sayida tedarikçide Ingilizce isminin kullanildigini gördüm. Ancak çevirisinin bu olduguna eminim ve tabii ki Türkçe olarak kullanmak daha dogru! 

Asya mutfaginda makarna çesitleri bol; yumurtadan yapilan en bilindik çesitlerinin yaninda pirinçten ve soya filizinden yapilan çesitleri de var.  Tayland’da yumurtadan yapilan makarna çesidine pek rastladigimi hatirlamiyorum; daha çok türlü kalinlikta pirinç makarnasi tüketiliyordu. Makarna çorbasi olarak çevirebilecegimiz çesitli çorbalarda  (noodle soup) ve kizartilmis makarna yemekleri (fried noodle) dedikleri çesitlerde hep ana malzeme pirinç makarnasidir. Sanilanin aksine Tayland’da yemek sadece çorba faslinda çubuk yardimiyla tüketiliyor; çorbanizla beraber hem çubuk hem de bir kasik geliyor. Içindeki  taneleri ve pirinç makarnasini çubuk yardimiyla tüketirken kasikla da suyunu tüketiyorsunuz. 

Soya filizi makarnasi ise yine Asya’da yaygin olarak kullaniliyor (Çin, Japonya, Kore, Vietnam gibi ülkelerde); Tayland’da ise meshur bol eksili ve bol baharatli soya filizi makarnasi salatasinda (Ingilizcesi glass noodle salad, Taycasi yam wun sen) ve yine kizartilmis olarak tüketiliyor. Duyduguma gore diyetteki Tayland’li kardeslerimizin favori yiyecegi soya filizi makarnasi imis :) Soya filizi makarnasi haslandiginda seffaf bir hal aliyor; Ingilizce’de de bu yüzden ismi glass noodle. 

Bu bol eksili ve bol baharatli salata benim her daim favorilerimden biri; zaman zaman krize girecek kadar seviyorum. Tay standartlarina göre bir yam wun sen yemek istiyorsaniz dilinizin  acidan felç geçirmesi ihtimalini göze almalisiniz; az acili olsun demeyi unuttugum bir keresinde dilimi hissetmedigim ve istemsiz gözyasi döktügüm bir raddeye gelmistim :) 

Soya filizi makarnasini ben Tayland’a gittigim seferlerde istifleyerek beraberimde getiriyorum; ancak sonradan farkettim ki Türkiye’de de bunu ithal eden ve internetten siparis yoluyla satan firmalar var; fiyat da kesinlikle çok makul (Tayland fiyatiyla neredeyse ayni)

Bu arada normalde bu salataya kivircik dograyip eklemiyorlar; kivircigi sadece salatanin altina yatak olacak sekilde kullaniyorlar ve kivircigi bu sekilde tüketiyorlar. Ben kivircigi dograyip eklemeyi tercih ediyorum.

Asagida Tayland’in en popular salatalarindan biri olan soya filizi makarnasi tarifi; afiyet ve muhabbetle!!!

Malzemeler: (2 kisilik)
2*80 gramlik paket soya filizi makarnasi. Paketin üzerindeki talimatlari takip edebilirsiniz; eger Ingilizce talimat yoksa da: makarnayi önce soguk suda 5-6 dakika bekletin, süzün ve makas yardimiyla boylarini iki üç yerden keserek kisaltin; salataya ekleyeceginiz zaman da 2 – 3 dakika kadar kaynamis suda bekletin ve iyice süzün.
10 – 15 adet jumbo karides, soyulmus ve temizlenmis
8 adet kivircik yapragi, yukaridaki yorumu dikkate almanizi öneririm. Dilerseniz kiyip salataya ekleyebilirsiniz; dilerseniz de Tayland’da yapildigi gibi salatanin altina yerlestirip bu sekilde tüketebilirsiniz.  
2 – 3 yesil sogan, dogranmis
4 – 5 adet kiraz domates, hepsi 3 – 4 dilime ayrilmis
4 kasik biber sosu (ben orta acilikta Sriracha chili sauce kullaniyorum)
Kirmizi süs biber, ince kiyilmis (Chili pepper; miktari aciyla aranizin ne derecede iyi olduguna göre siz belirleyin. Eger bu süs biberlerden bulamiyorsaniz daha az aci olan Meksika süs biberi ya da bildigimiz aci biber kullanabilirsiniz)
1 tatli kasigi seker
1 – 2 kasik balik sosu (fish sauce)
2 misket limonun suyu (yesil limon ya da lime. Normal limonla ayni lezzet yakalanmiyor malesef)
Taze kisnis

Yapilisi:
  1. Salatanin sosu için: balik sosunu, biber sosunu, misket limonun suyunu, biberleri ve sekeri karistirin.
  2. Soya filizi makarnaniz hazir oldugunda salata sosunun yarisini döküp karistirin.
  3. Karidesler ve soya filizi makarnasi hariç, diger tüm malzemeleri sosun diger yarisi ile birlikte karistirin.
  4. Salata tabaginizi hazirlayin: öncelikle yesillik karisiminizi tabaga koyun, üzerine soya filizi makarnasini yerlestirin.
  5. Karidesleri tavada çevirin ve salata tabaginiza pismis karidesleri serpin.
  6. Ekstra yesil sogan ve kisnis ile süsleyin.
YAM WUN SEN

No comments: