Friday, February 8, 2013

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

Hiç alçakgönüllü olmaya gerek yok; cidden enfes oldu! Eşim de bayıldı ben de ve çerez gibi tükettik resmen. 
 
Bu arada ilk kez pazı sarması yaptım ve açıkçası yaprak sarmasına göre daha çok uğraştırdı. Yaprakları azıcık haşladığım ve suyunu da süzmek için sıktığım için yırtmadan birbirinden ayırmak biraz dikkat gerektirdi. 

İlk denemem olduğu için bir demet pazıdan yaptım; miktar bir akşam yemeğine yetecek kadar çıktı. 





Malzemeler

1 demet pazı, yıkanmış

bir demet pazi
paziyi yikadim











İç malzemeleri:
1 su bardağı pirinç, yıkanmış
1 orta boy kuru soğan, ince kıyılmış
1 avuç taze nane, ince kıyılmış
1 avuç maydanoz yaprağı, ince kıyılmış
1 adet taze soğan, ince doğranmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı sumak ekşisi (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Su
Zeytinyağı

Yapılışı

  1. İçini hazırlamakla başladım: tencereye zeytinyağını alıp ısıttım. Soğanı ekleyip 3 – 4 dakika kavurdum. Daha sonra pirinci ekleyip rengi şeffaflaşana dek kavurup yarım bardak su ekleyip kapağını kapattım; kısık ateşte pirinç suyunu çekene dek pişirdim.
  2. Pirinç suyu çekip yarı pişmiş hale gelince ocağı söndürüp kapağını açtım; tuzunu ekleyip soğuması için bir kenara aldım.
  3. Pirinç soğurken pazı yapraklarını hazırladım: pazının saplarını kesip bir kenara ayırdım. Yaprakları düdüklümün buharda pişirme özelliğini kullanarak 2 dakika buharda pişirdim. Fazla suyundan kurtulmak için azıcık soğumasını bekleyip elimle sıkarak suyunu süzdürdüm. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Pirinçli iç ılıdıktan sonra ince kıyılmış yeşillikleri ve sumak ekşisini ekleyip karıştırdım.
  5. Sarma aşamasında yaprağın damarlı kısmını kullandım. Bunun için yaprağın boyutuna göre bir miktar içi yaprağın damarli ve geniş kısmına yerleştirdim. Sağ ve soldan bohça kapatır gibi için üzerine kapattım. Üst tarafta kalan sivri ucunu da bu bohçanın üzerine doğru kapatıp yanlardan da kapatarak rulo haline getirip sardım. (bkz. Resimler)
  6. Tencereye yarım bardak su ekleyip dolmaları yerleştirdim. 15 – 20 dakika kısık ateşte pirinç yumuşayana dek pişirdim. 


1. adim - pazi sarmasinin içi

5. adim - pazinin damarli kismi iç tarafa gelecek sekilde sardim (bkz. tarifle ilgili notlar)

5. adim - iç malzemeyi yapragin genis kismina göre yerlestirdim

5. adim - pazi yapraklarinin genis taraflarini iç malzemesinin üstune kapattim

5. adim - yapragin üstündeki sivri ucu da bohçanin üzerine dogru kapattim; yanlari da kapatarak rulo halinde sardim

5. adim - pazi yapragini rulo haline getirerek sardim

6. adim - pazi sarmasini 15 - 20 dakika yarim bardak suda pisirdim

Pazi sarmasi
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI


Tarifle ilgili notlar:
  • Pazı yapraklarını buharda pişirme yöntemine alternatif olarak yaprakları kaynar suyun içine atıp 30 saniye sonra çıkartın. Ve anında soğuk suyun içine atın (bu sayede yapraklar yeşil rengini koruyacak ve kararmayacak). Daha sonra elinizle sıkarak yapraklara zarar vermeden fazla suyunu akıtın.
  • İç malzemeyi yaprakların damarlı kısmına yerleştirmek pürüzsüz kısmı dışarda bırakacağından daha hoş bir görüntü verecek.
  • Sumak ekşisini ben 1 çay kaşığı ekledim ancak biraz daha ekşi yapmak isterseniz 1 çay kaşığı daha ekleyebilirsiniz. Sumak ekşisi yoksa damak zevkinize göre limon suyu ya da nar ekşisi ile tatlandırabilirsiniz.



4 comments:

wildcraft diva said...

These look lovely!! What happened to the translation thingy?? The last time I came it didn't have English, but i put Italian and then it was possible to put English. Ok it idn't make complete sense, but I got the general gist.

Anonymous said...

Thanks Sandra! Well, I think you haven't seen my comment in one of our conversations here. I think these translation gadgets are indeed handy to get the general gist but on the other hand they do not really orovide perfect translation. I will translate stuff into English myself (it'll be a very slow process :P) and publish them on my English blog. I'll start with this one, but is there anything that you want me to give priority in my translations?

Hér Kitchén said...

For some reason I have any language but English in the drop-down menu

Anonymous said...

harika !!!!