Sunday, August 10, 2014

SEFER KİTEL İLE YOĞURTLU KÖFTE


SEFER KİTEL İLE YOĞURTLU KÖFTE

Daha önce hem fellah köftesi tarifi hem de yoğurtlu bulgur topları adında bulgur köfteleri ile yapılan iki tarifi de bloğumda paylaşmıştım. Bulgur ile yapılan bu yiyeceklere bayılsam da sevdiğim sıklıkta yapamıyorum; zaman ayırmak istemediğim ve yoğurmaktan erindiğim için. Sefer kiteli keşfetmem bu yüzden çok iyi oldu; içli köftelik bulgur diye almıştım ama bulgur olduğundan şüpheliyim, sanırım çekilmiş yarma kendisi. Ve çok daha kısa sürede ve kısırlık bulgura kıyasla az zahmetle kıvam buluyor. 

 

Malzemeler (2 kişilik)

1 su bardağı sefer kitel (içli köftelik bulgur)
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı tuz
Yoğurt (tercihen süzme) ve dövülmüş sarımsak (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Sosu için:
2 – 3 domates, soyulup küp küp doğranmış
2 diş iri sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı salça
Tuz

Yapılışı

  1. Sefer kiteli bir bir kaba alıp üzerine 1 bardak sıcak suyun dibinde bir parmak kadar kalacak kadar su ile ıslattım ve üzerine bir kapak kapattım. 10 – 20 dakika sonra sefer kitel şişmiş ve yumuşamış olacak.
  2. Sefer kitel yumuşayınca içine irmiği ve tuzu ekleyip 5 dakika kadar yoğurdum. Daha sonra mutfak robotuma alıp orada da birkaç dakika doğrama işlemi yapar gibi sefer kiteli hamur kıvamına getirdim.
  3. Bardağın dibinde kalan su ile elimi azar azar ıslatarak sefer kitel hamurundan misket büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarladım. Ortalarına parmağımla bastırıp şekil verdim. Tüm hamurdan köfteler yaptıktan sonra üzerini kapatıp buzdolabına dinlenmeye aldım. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Bu sırada sos tencereme yağları alıp ısıttım ve içine sarımsakları doğradım. Sarımsakların kokusu çıkmaya başlayınca domates salçasını ekleyip kavurmaya devam ettim. En son domatesleri ekleyip sos rengi ve kıvamını alana dek altı kısık olarak pişirdim.
  5. Bir tencerede suyu kaynattım, içine çok az bir tuz ve limon suyu ekleyip sefer kitel köftelerini içine atıp haşladım (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  6. Köfteleri kevgirle süzdürüp bir kaba aldım. Buharı çıktıktan sonra sarımsaklı yoğurt ekleyip nazikçe karıştırdım. Üzerine domates sosunu gezdirip servis yaptım. 



SEFER KİTEL İLE YOĞURTLU KÖFTE

Tarifle ilgili notlar

  • Sarımsaklı yoğurdundaki yoğurdun ne çok koyu ne de çok cıvık bir kıvamda olması gerekir. Hem domates sosunda da hem de yoğurtta sarımsak olacağı için yoğurda ya da domates sosuna koyacağınız sarımsak miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Benim tavsiyem domates sosuna iki diş iri sarımsak, yoğurt sosuna da bir adet ufak bir diş sarımsak.
  • Köfteleri yuvarlarken misket boyutunda küçük olmasına dikkat edin; sefer kitel bulgura göre daha sert sonuç verdiği için yemesi daha güzel olacaktır;
  • Buharda pişirme yöntemini de tercih edebilirsiniz. Bunun için yeni nesil düdüklü tencerelerin gerekli aksamından yardım alabilirsiniz. Bu türden düdüklü tencereniz yoksa geniş bir tencerede köftelere değmeyecek seviyede az bir su kaynatıp çelik kevgirinizi üzerine yerleştirebilirsiniz. Köftelerinizi kevgire yerleştirin ve üzerine bir kapak kapatıp köfteler haşlanana dek buharda pişirme işlemi uygulayın.

No comments: