Wednesday, May 6, 2015

ZEYTİNLİ VE KURU DOMATESLİ FOCCACIA


ZEYTİNLİ VE KURU DOMATESLİ FOCCACIA
Herkese merhaba, 
 
Ben pek ekmekçi sayılmam aslında ama konu foccacia (fokatçya okunuyor) oldu mu akan sular duruyor. Foccacia İtalyanların meşhur fırın ürünlerinden biri, ve çeşit çeşit hazırlanabiliyor. Bugün İstanbul’da bir çok popüler mekanda ekmek sepetinde muhakkak foccacia ekmeğine de yer veriyorlar. Malzemeleri hamurun içine koyabileceğiniz gibi üzerine de yerleştirerek yapılan versiyonları da mevcut. 

Ben foccacia ekmeğimi tam Akdeniz mutfağına has malzemeler ile tatlandırdım. Sonuç bence çok hoştu. Benim verdiğim tarifteki tarzda hazırlarsanız hem akşamüzeri çayının yanında hem kahvaltıda çok iyi gider.  Şimdiden afiyet olsun :)


Malzemeler

Hamur için
Yarım kilo un (tercihen ekmeklik buğday unu)
1 paket instant maya
1 – 2 tatlı kaşığı toz şeker (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su 

İç malzemeleri
2 adet kırmızı soğan, incecik piyazlık doğranmış
1 yemek kaşığı balzamik sirke (tercihe bağlı, yoksa es geçin)
4 tatlı kaşığı siyah zeytin ezmesi (ya da 1 kase doğranmış çekirdeksiz siyah zeytin)
10 – 12 adet kuru domates
1 dal taze biberiyenin yaprakları
2 kahve fincanı zeytinyağı
Kaynar su

Yapılışı

  1. Öncelikle iç malzemesini hazırladım: tavaya zeytinyağını alıp ısıttım. Kırmızı soğanı diriliğini yitirinceye dek bir kaç dakika soteledim. Altını kapatıp balzamik sirkesini ekleyip karıştırdım.
  2. Kuru domatesi  bir kaseye alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip yumuşamaya bıraktım. Yumuşadıktan sonra süzdürüp suyunu sıkıp çok ufak olacak şekilde kuşbaşı doğradım.
  3. Unu hamuru yoğuracağım geniş tepsiye aldım; tuzu ekleyip karıştırdım.
  4. Bir kaseye ılık suyu alıp mayayı ve toz şekeri ekleyip karıştırdım. Bu karışım bir iki dakika sonra hafif köpüklenecek.
  5. Maya köpüklenince unun ortasını açıp una yavaş yavaş ekleyip karıştırdım. Yumuşak pof pof bir hamur elde edene dek 5 dakika kadar yoğurdum.
  6. Hamur hazır olunca kuru soğanı, biberiyeyi, kuru domatesi ve siyah zeytin ezmesini ekleyip iyice karışana dek biraz daha yoğurdum.
  7. Kelepçeli pasta tabanımı yağlayıp hamuru bu kalıba aldım; elimle bastırarak hamuru kalıba iyice yaydım. Hamurun üzerini bir bezle örtüp yarım saat oda sıcaklığında kabarmaya bıraktım. Hamur 2 kat kabarinca hazirdir.
  8. Fırınımı önceden 200 derece ısıya getirdim ve kabaran foccacia hamurunu fırına verdim.  Üzeri nar gibi kızarana ve içi de pişene dek fırında pişmeye bıraktım (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  9. Piştikten sonra dışarı alıp dinlendirdim; üzerine sızma zeytinyağı sürerek bir süre daha dinlendirip servis yaptım. 



7. adim - hamur karisimi

7. adim - hamur kabardi

ZEYTİNLİ VE KURU DOMATESLİ FOCCACIA

ZEYTİNLİ VE KURU DOMATESLİ FOCCACIA


Tarifle ilgili notlar

  • Hamura katacağınız şeker miktarında ölçüyü belirlemek size kalmış: kuru domates, zeytin ve eğer eklerseniz balzamik sirke tattaki tuz kısmını oluşturuyorlar; bunu dengelemek sizin damak zevkinize kalmış. Ben tadın biraz daha yumuşak olmasından hoşlandığım için 2 tatlı kaşığı toz şeker bana daha uygun geliyor.
  • İçinin pişip pişmediğini anlamak için yarım saat sonra fırından çıkartıp içine bir kürdan batırın; kürdana yapışan hamur gelmiyorsa ve kürdan temiz çıkıyorsa ekmeğiniz pişmiştir; sadece üzerinin kızarması için biraz daha fazla tutabilirsiniz. 
  • Ben zeytin ezmesi kullandığım için hamurumun rengi biraz daha koyu oldu; ancak doğranmış zeytin kullanırsanız rengi daha açık olacaktır.


No comments: