Thursday, July 9, 2015

LÜBNAN USULÜ ISPANAK (SABANEKH BEZIT)



LÜBNAN USULÜ ISPANAK
Lübnan mutfağı dünyanın her tarafında saygı gören ve gerçekten çok lezzetli bir mutfak. Türk mutfağında olan birçok şeyi Lübnan mutfağında da görmek mümkün: kebaplar ve kebap mezelerinin bir çoğu (örneğin humus, lahmacun, içli köfte) ve sebze yemekleri (bamya yemeği) gibi.. Kimin kimden neyi öğrendiğinin bence pek önemi yok mühim olan güzel yemek :)

Şimdi paylaşacağım tarif Londra’da Harrods’un karşı sokağındaki Al Arez isimli Lübnan lokantasında yediğim muhteşem lezzetli ıspanak mezesini evde de denemeye karar verdikten sonra ortaya çıktı. Açıkçası orada tarif istemek aklıma gelmedi ama yakın bir tat yakalamayı başardım :) Bu arada adres vermiş gibi oldum ama Londra’daysanız ve Türk mutfağından başka tatlara pek açık değilseniz kesinlikle tavsiye ederim; yemekler çok ama çok lezzetli.


Tarife gelecek olursak; ıspanak için gerçekten çok güzel bir hazırlama şekli bu: baharatlar, limonun hafif ekşiliği ile içindeki yemişlerin tok tadı inanılmaz yakışıyor. Lokantanın menüsünde soğuk başlangıçlarda yer alıyordu ancak bir et yemeğinin yanına sıcak olarak da yakışacağınışünüyorum :)

Malzemeler

Yarım kilo ıspanak, ince kıyılmış

1 iri boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
7 – 8 adet sarımsak
5 – 6 dal taze kişniş, ince kıyılmış

1 çay kaşığı tepeleme yenibahar
1 tatlı kaşığı tepeleme toz kişniş
2 yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı sıcak su
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
4 yemek kaşığı çam fıstığı (50 gr.’dan biraz az)
60 gr. kaju fıstığı
Bir avuç kabuksuz antep fıstığı

Yapılışı

  1. Wok tavama zeytinyağının yarsını alıp ocağımın orta kısmında ısıttım. İçine çam fıstığını atıp hafif pembeleşene dek çevirdim. Bir kaşıkla zeytinyağından mümkün olduğu kadar süzdürerek bir kenara aldım.
  2. Tavaya kaju fıstığını ve antep fıstığını atıp renkleri hafif pembeleşinceye dek kavurmaya devam edip yine zeytinyağını tavada bırakarak süzdürüp kenardaki çam fıstığına ekledim ve beklemeye aldım.
  3. Tavaya zeytinyağının kalan yarısını ekleyip ısıttım; kuru soğanı alıp şeffaflaşana dek soteledim.
  4. Toz baharatını (yenibahar ve toz kişniş) ve sarımsakları bütün halde ekleyip bir dakika daha sotelemeye devam ettim.
  5. Ispanağı ve taze kişnişi ekleyip tavadaki malzemeyle karıştırdım. Yüksek ateşte ıspanak bıraktığı suyu çekene dek pişmeye bıraktım.
  6. Ispanak suyunu çekince sıcak suyu ve limon suyunu ekleyip altını kısıp yine suyunu çekene dek pişmeye bıraktım.  
  7. Suyunu çektiğinde fıstıkları da ekleyip karıştırdım.

2. adim - kaju ve antep fistigini kavurdum

1; adim - kavrulmus çam fistigi

LÜBNAN USULÜ ISPANAK

LÜBNAN USULÜ ISPANAK

No comments: