Saturday, December 8, 2012

DERİN DONDURUCUDA YEȘİLLİK / OT NASIL SAKLANIR



sirken otu
Nisan – mayıs aylarında İstanbul’da bazı semt pazarlarında ot bulabilmeye başladık nihayet; mevsim farkı itibariyle Ege Bölgesi’ndeki kadar çeşitli ve uzun süreli bulamasak da buna da şükür diyoruz. Şu an ot mevsimi değil tabii ki ancak bir kaç ay sonra nasıl olsa tekrar otları tezgahlarda görmeye başlayacağız. 

Her ne kadar herşey mevsiminde güzel olsa da bulabildiğim ve sevdiğimiz otları buzlukta saklıyorum. Şu ana kadar şevketibostan, kazayağı, ısırgan otu, sirken otu, ebegümeci, labada, madımak otunu istifledim. Şevketibostanın ve madımağın yemeğini tatları kaybolmadan yapabildim. Saydığım diğer otları da böreklik olarak ayırmıştım; onları da lezzetlerinden hiç birşey kaybetmeden bir hayli kullandım. 

Peki otu nasıl buzlukta sakladım?

Her tür ot için aslında aynı yöntemi uyguladım: 

  1. Otun cinsine göre düdüklümün buharda pişirme yöntemini kullanarak bir süre haşladım. Buharda pişirme yöntemini kullanamayacaksanız; bir tencerede suyu kaynatıp otları kaynar suya batırıp kevgir yardımıyla çıkartın. Buharda pişirme yöntemiyle suya batırıp çıkarma yönteminin aksine hem sıcak suyla boğuşmuyorsunuz; hem de sıkacağınız su miktarı bir hayli azalıyor.
  2. Haşlama işlemi ota göre değişiyor. Şevketibostan daha köksü bir yapıda olduğu için daha uzun bir süre isterken, sirken otu ıspanak tarzı yapraklı bir bitki olduğu için çok daha kısa sürede hazır oluyor. Yapraklı bitkiler için parlak yeşil hale gelmiş olmaları yeterli (1 – 2 dakika). Ebegümeci yapraklı bir bitki olsa da saplarını da kullanmayı planlıyorsanız yapraklarından ayırıp 1- 2 dakika daha uzun haşlamanız gerekir.
  3. Haşlama işlemi bittikten sonra otun suyunu sıkarak buzdolabı poşetlerine dilediğim miktarda koydum. Poşetin ağzını iki elim arasında büzüştürüp bir pipet/kamış yardımı ile içindeki havayı çekerek vakumlayıp ağzını hemen telle kapattım. Azıcık ılıtıp daha sonra buzluğa yerleştirdim.
Bu kadar basit bir işlem!

sirken otu
buharda haslandiktan sonra vakumlanmaya hazir sirken otu
turp otu

buharda haslanmis turp otu

No comments: