Wednesday, January 11, 2012

VISNELI CHEESECAKE

(Türkçe tarif asagida. For the English version click here)

bir dilim ev yapimi visneli cheesecake
Peynirli tatlilara bayiliyorum. Bir arkadasimda yedigim peynir ve yogurt ile yapilmis portakalli tarttan sonra aylardir ayni tatliyi kendi mutfagimda da yaratmanin hayalini kuruyordum. Ancak bir türlü elim degmedi; itiraf edeyim ki tatli faslini es geçiyoruz çogu zaman. Hem tatli bagimlilik yaratiyor; insanin yedikçe yiyesi geliyor hem de yedikçe yakmak zorlasiyor :P 

Geçen hafta nihayet mutfaga girip arkadasimin yogurtlu portakalli tarti için kollari sivadim; ancak hiç birsey istedigim gibi gitmedi: hem tartin tabanini hem de tarti kurtarayim derken kolumu iki yerden 250 derecede yaktim :( 

Daha sonra o tatliyla ugrasmaktan vazgeçip cheese cake yapmaya karar verdim. Yazin visne zamaniyken bir kaç kilo alip buzluguma koymustum; bir posetini degerlendirme zamani böylece geldi.

Hem ingilizce hem de Türkçe sitelerden tarif arastirdim ancak ne yalan söyleyeyim bir tarifin pratik olmasi benim için en önemli iki kriterden birisi (digeri de lezzetli olmasi tabii ki). Internette bir dünya tarif arasindan uzmantv’deki tarifi en pratigi gibi gorunmesi nedeniyle seçtim. 

Tarifi iki nokta hariç harfiyen uyguladim diyebilirim;  degistirdigim yerleri malzemeler kisminda not ettim. Bir de üzerindeki visneli sosu uzmantv’deki ve baska bir sitedeki sostan esinlenerek kendi kafama göre yaptim.

Cheesecake’in kivami, dokusu, lezzeti pek yerinde. Ancak benim damak zevkime göre peynir tadi çok yogun gelmiyor. O yuzden bir dahaki sefere kullandigim labnenin ölçüsünü yarilayip bir o kadar da ricotta peyniri eklemeyi düsünüyorum. 

Malzemeler (8 – 10 kisilik)

Tabani için:
2 paket yulafli bisküvi, toz haline getirilmis
50 gram tereyagi, eritilmis
2 kasik süt

Cheesecake hamuru için:
400 gram labne peyniri
4 yumurta, sarilari ve beyazlari ayrilmis
Bir fiske tuz
50 ml krema (ben 100 ml kullandim)
2 kave fincani pudra seker

Sosu için:
Yarim bardak nar suyu konsantresi (yoksa 1.5 bardak visne suyu)
2 bardak su (visne suyu kullanilacaksa bir bardak su)
2 kasik pirinç unu (tarifte bugday unu diyordu, bende olmadigi için pirinç unu ekledim)
Yarim kilo visne, çekirdekleri ayiklanmis
2 kasik toz seker

Yapilisi:

  1. Firini 160 dereceye getirin.
  2. Kekin tabani için toz haline getirdiginiz yulafli bisküvilere tereyagini ekleyip ezerek iyice karistirin. Daha sonra sütünü ekleyip ayni sekilde karistirmaya devam edin. Kelepçeli kek kalibinin tabanina bu karisimi iyice bastirarak yayin ve buzdolabina koyun.
  3. Cheesecake hamuru için öncelikleyumurtalarin beyazlarini bir fiske tuz ile kar beyaz köpük kivamina gelene dek mikser ile iyice çirpin.
  4. Derince baska bir kapta, yumurtanin beyazina pudra sekeri ve kremayi ekleyerek mikserle çirpin. Bu karisima daha sonra labneyi ekleyerek çirpmaya devam edin.
  5. Iki karisim da hazir olduktan sonra, yumurtanin beyazini çirparak elde ettiginiz beyaz köpügü peynirli karisima ekleyin ve el çirpicisi ile karistirin. Bu asamada sulanmamasi için mikseri kullanmiyoruz; karistirma islemi için el çirpicisini kullaniyoruz.
  6. Cheesecake hamuru hazir oldugu için buzlukta beklettigimiz kek tabanini çikartip karisimi kelepçeli kek kalibinda duran bu tabanin üzerine bosaltiyoruz.
  7. Önceden 160 derecede isittigimiz firina cheese cake’i yerlestiriyoruz. Tarifte 40 – 45 dakika üzeri açik kahverengi olana dek diyordu; ancak bu süre yeterli gelmedi. Hem üstü kizarmamisti hem de içi henüz tam pismemisti. 45 dakikadan sonra bir kürdan yardimiyla içini kontrol edebilir ve pisirmeye devam edebilirsiniz. Benim pisirme islemim 1 saatten biraz fazla sürdü.
  8. Kek pistikten sonra sogumasi için bir kenara aliyoruz.
  9. Sosu yapmak için, visneleri derin bir tavaya alip üzerine iki kasik seker dökerek yüksek ateste pisiriyoruz. Visneler hem suyunu birakmaya baslayacak hem de biraktiklari suyun kivami reçel kivami haline gelecek. Daha sonra visneleri bir kenara alip yine ayni tavada bu kez nar suyu konsantresini su ve pirinç unu ile iyice karistirip muhallebi kivamini alana dek pisiriyoruz. Daha sonra visnelerle bu muhallebi kivamindaki sosu karistirip sogumalari için bir kenara aliyoruz.
  10. Hem kek hem de sos soguduktan sonra sosu kekin üzerine yayip en az 6 saat buzdolabinda bekletiyoruz.

adim 6 - cheesecake karisimini bisküvili karisimin üzerine bosaltiyoruz

adim 7 - cheesecake'i üzeri kizarincaya dek firinda pisiriyoruz


9. adim - visneleri iki kasik sekerle yüksek isida pisiriyoruz


9. adim - sosun muhallebisini pisiriyoruz
10. adim - cheesecake'i buzdolabinda en az 6 saat dinlendiriyoruz

visneli cheesecake

bir dilim ev yapimi visneli cheesecake

No comments: