Wednesday, January 4, 2012

KUZU ETLI TERBIYELI ARAPSACI

(Türkçe tarif asagida. For the English version please click here)

kuzu etli terbiyeli arapsaçi
Arapsaçi ya da rezene inanilmaz aromatik bir bitki; Avrupa’da salatalarda ya da balik ya da et yemeklerine tat vermek için kullaniliyor ancak kullaniminin yaygin oldugu yine de söylenemez. Ben rezeneyi daha dogrusu rezene soganini  ilk kez meshur Konyali et lokantasinda denemistim, o da garsonun tavsiyesi üzerine. Megerse klasik Osmanli mutfaginda yapilan bir yemekmis; kuzu eti  ve rezene sogani bildigimiz terbiyeli suyu içinde servis ediliyordu. Aromatik bitki ve otlarla aram çok iyi oldugundan bu tarife de bayilmistim ve hemen evimde denemistim. Sonuç gayet basariliydi.

Rezenenin çayinin oldugunu biliyordum, yukarida anlattigim gibi rezene soganinin terbiyesiyle ahim sahim bir Osmanli yemegi oldugunu biliyordum ama otunun da yemek kulturumuzun bir parçasi oldugunu bilmiyordum dogrusu. Ancak nisan ayinda tüm otlar gibi arapsaçi da semt pazarlarinin tezgahlarinda yerini aldigindan ve merakla her otun ne oldugunu ögrenmeye çalistigimdan arapsaçi ile tanismis oldum; pazarci amca arapsaçini bilmedigimi gorunce rezene diyince otu hiç tereddut etmeden aldim. 

Girit ve Ege mutfaginda da yerini bulan bu bitkiyi terbiyeli ve etli tarifiyle denemenizi öneririm.

Malzemeler:

arapsaçi, patates, havuç ve sogan











1 demet arapsaçi, ayiklanip temizlenerek köklerinden ayrilarak ince kiyilmis

arapsaçinin köklerinden ayiriyoruz












1 büyük sogan, kiyilmis
1 orta boy havuç, ince ince dogranmis
1 küçük boy patates, küp küp dogranmis
250 gram kusbasi kuzu eti

kusbasi kuzu eti













200 gram süzme yogurt
1 yumurta
1 - 2 kasik un
Yarim limonun suyu
2,5 bardak sicak su

Yapilisi:

  1. Eti bir tencerede suyunu çekene dek soteleyin. Daha sonra sogani ve havucu ekleyin ve sotelemeye devam edin.
  2. 1 bardak sicak su ekleyerek et yumusayana kadar kapagi kapali bir sekilde pisirin. Etin suyun yarisini çektigini goreceksiniz.
  3. Daha sonra 1 bardak sicak su daha ekleyerek ince kiyilmis arapsaçini ete ekleyin ve yumusayana dek pisirin.
  4. Terbiyesi için bir kasede yogurt, yumurta, un, limonun suyu ve yarim bardak ilik suyu kremsi bir hal alana dek iyice çirpin. Terbiyenin kesilmemesi için kremsi bir hal almasi önemli oldugundan genelde blender yardimiyla çirpma isini yapiyorum.
  5. Daha sonra etli yemegin suyundan bir kepçe terbiyenin karisimina dokup çok iyi bir sekilde karistirin. Bu islemi bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz. Daha sonra terbiyeyi yemege katip bir tasim kaynatin.
  6. Ocaktan aldiktan sonra tuzunu ekleyip karistirin. Servise hazirdir.

2. adim

3. adim

6. adim

kuzu etli terbiyeli arapsaçi

No comments: