Friday, January 6, 2012

LAVANTA ILE PARFUMLENDIRILMIS REVANI

LAVANTA ILE PARFUMLENDIRILMIS REVANI
Esim mutfakta çok yaratici oldugumu söyler; sanirim bu tarife yaptigim eklentiler kendisini hakli çikartiyor :-) Daha önceden de belirttigim gibi aromatik seyleri ve özel tatlari seviyorum ve mutfagimda yer vermeye çalisiyorum.

Tarife lavanta katmak zorunda degilsiniz tabii ki; ancak bu kadar basit ve geleneksel bir tarifi gastronomik hale getirmek isterseniz kesinlikle lavanta yagi edinmenizi öneririm. 

Lavanta bitkisini, kokusunu, sabununu ve yagini evimde kullaniyorum. Fransa’dan aldigim Provence sabunlarim, Taris lavanta kolonyam, dekorasyon amaçli olarak vazomda duran kuru lavantalar ve spa’da ya da mutfakta kullandigim lavanta yagim... lavanta yaginin evime girmesi esimin bir dogum gününe rastlar; kendisine Fransiz ve Belçika gurme tariflerinden özel olarak hazirladigim menüde ev yapimi lavantali dondurma sunmustum. Hiç alçak gönüllü olmama gerek yok, o gün sofradaki hersey mükemmeldi! :-) Ikizler burcu erkegi olan esimin kalbine giden önemli yollardan birisi de midesi oldugu için harika bir dogum günü hediyesi olmustu :-) 
Malesef artik mutfakta bu kadar durmamaya çalisiyorum; çünkü ikimiz de yemek yemeyi, sofrayi ve sofra muhabbetini çok sevdigimiz için kolaylikla kilo alabiliyoruz. 

Lavantayi nereden edinebileceginizi bilmiyorum açikçasi; ben Belçika’da yasarken edinmistim. Burada da aktarlarda bulunabilenecegine eminim.

Bu arada tatlilarinizi ne derece sekerli seviyorsunuz bilmiyorum ancak standart Türk tatlilari hem esimin hem de benim damak zevkimize göre asiri tatli oldugu için ben tarifteki seker oranini bir hayli azalttim. Bu halde bile sekerli denilebilirdi. Hangi revani tarifini kullandigimi simdi hatirlamiyorum ancak tarifte 4,5 bardak sekerden bahsediyorken ben 1 bardak sekerle gayet basarili bir revani yaptigimi düsünüyorum; dedigim gibi sekeri yeterli idi. Bir sonraki sefere bu orandan bir iki parmak daha az seker kullanmayi dahi düsünebilirim.


 

Malzemeler (6-8 kisilik)

Revani için:
Yarim bardak ayçiçek yagi (ya da 50 gram margarine)
Yarim bardak seker
2 – 3 yumurta (tarifte 3 yumurta diyordu ancak evimde 2 yumurta vardi; kekim yine de muhtesemdi hehe)
1.5 bardak un
1.5 bardak irmik
1.5 bardak yogurt
Kabartma tozu (bir paket)
1 damla lavanta yagi (daha fazlasina gerek yok, çünkü lavanta yagi gerçekten asiri dominant bir tada sahip)

Serbeti için:
1 bardak seker
2.5 bardak su
Yarim limonun suyu
Yarim bardak elma suyu (elzem degil; dedigim gibi tarifleri degistirmeyi seviyorum)
Yapilisi:

  1. Firini 200 derecede önceden isitin.
  2. Keke baslamadan once serbetin yapimiyla baslayabilirsiniz: serbet malzemelerinin hepsini bir tencereye alip karistirin. Düsük isida kaynamasini saglayin. Bir sonraki asamada serbeti soguk kullanacagimiz için buzdolabina alip sogutun.
  3. Kekin yapimi için, sekeri ve yumurtalari karisim bembeyaz hale gelene kadar çirpin.
  4. Yogurdu ve yagi ekleyerek çirpmaya devam edin.
  5. Unu, irmigi, kabartma tozunu ve bir damla lavanta yagini ekleyip yavas yavas iyice karisana kadar çirpmaya devam edin.
  6. Küçük ya da orta boyda kare cam kabi yaglayin ve üzerine bir miktar seker serpin.
  7. Hazirladiginiz kek karisimini cam baka dökün ve firina verin. Kekin üzeri açik kahverengi halini alana dek firinda pisirin.
  8. Kekin serbetini bosaltirken ikisinin de sicaklik farki oldugunu göz önünde tutarak davranmamiz gerekiyor. Serbet sicak, kek de ilik olmali. O yüzden revani keki pistikten sonra ilimasini beklememiz gerekiyor.
  9. Soguk serbeti ilik revani kekinin üzerine gezdirdikten sonra üzerini kapatip kekin serbeti çekmesini bekleyon.
  10. Dilerseniz krem santi ile servis edebilirsiniz (gelsin kilolar :P)
LAVANTA ILE PARFUMLENDIRILMIS REVANI

No comments: