Friday, January 6, 2012

RIZ BI HALEB (BAHARATLI SUTLAC)

RIZ BI HALEB (BAHARATLI SUTLAC)
Bu tarifi Lezzet ya da Sofra dergilerinden birinde görmüstüm, Suriye tarifi diye geçiyordu (ancak sanirim aslen Lübnan tatlisi). Sütlaç gibi pirinçli tatlilari esim çok sevdigi için ve tarif de çok pratik oldugu ve ayni zamanda inanilmaz aromatik göründügü için denemeye karar verdim. 

Kesinlikle siradan bir sütlaç degil bu! Inanilmaz lezzetli! Içindeki yogun aromalar sayesinde inanilmaz gastronomik bence! Çok özel oldugunu düsündügüm bu tatliyi kesinlikle misafirlerime ikram etmekten çekinmem.  Hatta acaba bir daha normal sütlaç yapar miyim ona da emin degilim :-)

 

Bu arada tarifte yine çesitli degisikliklerde bulundum. Orjinal tarifi yaziyorum ancak kendi degisikliklerimi de asagida not ettim:

#1 benim evimde kakule bulunmadigi için eklemedim.
#2 zencefil ile kök zencefili mi yoksa toz zencefili mi kastettiklerinden emin olamadigim için bent oz zencefil kullandim.
#3 evimde sakiz bulunmadigi ve geçen sene denemek üzere almis bulundugum bir sakiz reçeli bulundugu için sakiz yerine sakiz reçeli kullandim. Sakiz reçeli asiri sekerli geldigi için bize bir türlü tüketememistik.Sütlacin seker oranini dengelemek için de tarifte verilen ölçüden daha az seker kullandim.
#4 Evimde portakal yoktu, portakal kabugu rendesi de olamazdi :) zaten hiç hazzemem o yüzden iki bardak portakal suyu ekledim bunun yerine. Gerçi sütlacin aromasina her hangi bir katkisi oldu mu orasi süpheli :-)
#5 Gül suyu aromasi çok güçlü ve yogun oldugu için bence iki damla kadari yeterli olur. Tarifteki miktari kullandim ama belki de kakule ve portakal kabugu rendesi kullanmadigim için diger tüm tatlardan önce  gül tadi geliyordu.
 #6 pudingin çok sivi olacagindan korkarak bir an gaza gelip iki üç kasik pirinç unu ekledim. Ancak gerek yokmus; bir daha sonraki sefere eklemeyi düsünmüyorum çünkü pirincin biraktigi nisasta yeterli kivami veriyor. Sayet hafif tok bir sütlaç seviyorsaniz bir iki tatli kasigi pirinç unu ekleyebilirsiniz.  

Malzemeler (6 ufak kase):

Yarim bardak pirinç
5 bardak süt
4 kakule (yukaridaki bir numarali yorumu okuyun)
2 çay kasigi zencefil tozu (yukaridaki iki numarali yorumu okuyun)
Bir parça sakiz, ezilmis (yukaridaki üç numarali yorumu okuyun)
6 kasik seker (yukaridaki üç numarali yorumu okuyun)
1 portakalin kabugunun rendesi (yukaridaki dört numarali yorumu okuyun)
1 kasik gül suyu (yukaridaki bes numarali yorumu okuyun)
*** 2 – 3 kasik pirinç unu (yukaridaki alti numarali yorumu okuyun)

Yapilisi:

  1. Bir tencereye sütü, pirinci, sakizi, zencefil tozunu ve kakuleyi alin ve pirinç yumusayana kadar pisirin.
  2. Sekerini, portakal kabugu rendesini, ve gül suyunu ekleyerek karistirin.
  3. Ufak kaselere pay ederek buzdolabina kaldirin.
  4. Dilediginiz gibi süsleyerek servis yapin (ben ceviz kullandim)

RIZ BI HALEB (BAHARATLI SUTLAC)



No comments: