Thursday, March 27, 2014

KÖFTELİ ŞİVEYDİZ

KÖFTELİ ŞİVEYDİZ
Şiveydizi bir de böyle denemek istedim: parça et yerine köfte ile. Nohutu da köftenin içindeki pirinçle değiştirmiş oldum :-) Bu şekilde de çok güzel oldu; hazır pazarlarda taze sarımsak bulunuyorken herkese tavsiye ederim :-)








Malzemeler

Daha önce paylaşmış olduğum terbiyeli köftenin köftesi gibi hazırladım. O tarifin ölçülerine buradan ulaşabilirsiniz; yarım ölçü yeterli olacaktır.
200 gr. süzme yoğurt
1 yumurta
 1 yemek kaşığı un
Bir demet taze sarımsağın sert kısımları, serçe parmağı boyunda doğranmış
Haspir (yalancı safran)
3 – 4 kaşık zeytinyağı
Su
Tuz 

Yapılışı

  1. Köfteleri buradaki gibi ancak yarım ölçü hazırladım.  
  2. Tencereye suyu alıp kaynattım; kaynayan suya köfteleri ekleyip pirinçleri yumuşayıncaya dek kaynattım. Bu sırada yüzeye çıkan köpükleri temizledim.
  3. Taze sarımsakları ekleyip onlar da yumuşayana dek pişirmeye devam ettim.
  4. Bir kaseye yoğurdu, yumurtayı ve unu alıp iyice pürüzsüz kıvama gelene dek çırptım (blenderımı kullanıyorum)
  5. Sarımsaklar da yumuşayınca kaynayan sudan bir kepçe alıp kasedeki yoğurt karışımına ekledim ve tel çırpıcımla hızlıca karıştırdım (ki yoğurt kesilmesin); bu işlemi iki kere daha tekrarlayıp yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ocaktaki köfteli yemeğe kattım; bu esnada kepçe ile aynı yöne doğru karıştırmaya devam ettim.
  6. Yoğurdu ekledikten sonra kısıt ateşte kaynama belirtileri göstermeye başlayınca altını hemen kapattım. Tuzunu ekleyip bir kere daha karıştırıp bir kenara aldım.
  7. Bir tavada zeytinyağını yakmadan kızdırdım. Yalancı safranı köfteli şiveydizin orta yerine bıraktım. Kızgın zeytinyağını safranın üzerine döktüm. Servise hazır :-)


Taze sarimsagin sert kisimlarini kullandim

3. adim - taze sarimsak ve köfteyi pisirdim

6. adim - haspirli köfteli siveydiz

KÖFTELİ ŞİVEYDİZ

KÖFTELİ ŞİVEYDİZ

No comments: