Saturday, March 22, 2014

GELİNCİK OTU YEMEĞİ



GELİNCİK OTU YEMEĞİ
Sanırım denemediğim ot bir tek gelincik otu kalmıştı; onun da tadına baktık, merakımızı giderdik ve yepyeni bir lezzeti daha keşfetmiş olduk :)
 
Gelinciğin tadı aslında ıspanaktan daha hoş, ve ıspanağın girdiği herşeye girer diye düşünüyorum. Ege’de pirinçli kavurmasını yapıyorlar; kıymalı yemeği de olur, düz salatası da. Ben ilk denememi salçalı yemek olarak yaptım ve cidden çok hoşumuza gitti. 

Malzemeler (3 – 4 kişilik)

2 demet gelincik (bkz. Fotoda bir demet var)
1 iri soğan, yemeklik küp küp doğranmış
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

  1. Önce gelincik otunu temizleyip yıkadım: kafa yerini kesip yıkadıktan sonra sap kısımlarını ince ince olmak üzere doğradım. Yapraklarını çok küçültmeden gelişigüzel büyüklükte doğrayabilirsiniz ancak sapları ince kıymak pişirme aşamasında işimizi kolaylaştıracak.
  2. Tencereye zeytinyağımı alıp ısıttım. Soğanı alıp diriliği hafif gidene dek kavurdum. Salçasını ekleyip kokusu çıkana dek kavurmaya devam ettim.
  3. Gelinciği tencereye ekledim. Eğer çok hacimli geldiyse önce bir miktarını ekleyip soğanla beraber kavurun; indikçe bir miktar daha ekleyip en son hepsini ekledikten sonra bulgurunu serpiştirdim.
  4. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye bıraktım. Piştikten sonra tuzunu ekledim; bir kaşık kadar da sızma zeytinyağı gezdirip karıştırdım ve sarımsaklı yoğurt ile servis yaptım. 

Gelincik otu

3. adim - gelincik otu, bulgur

GELİNCİK OTU YEMEĞİ

GELİNCİK OTU YEMEĞİ


Tarifle ilgili notlar

  • Gelincik otunu pişirirken diğer otlar kadar su bırakmadığını farkettim; o yüzden altının tutmamasını istiyorsanız bir miktar daha dikkatli olmakta ara ara karıştırmakta fayda var.

No comments: