Thursday, April 16, 2015

İŞKEMBE ÇORBASI


İŞKEMBE ÇORBASI
Herkese merhaba!

Uzun zamandır boşladım bloğumu malesef ancak farkettim ki baharın gelişi dönemlerinde hep bu tarz bir moda giriyorum. Yemek yapmadığımdan değil tabii ki ancak yaptıklarım genelde bloga koyabileceğim türde yeni birşey olmuyor. Ancak istatistiklerden ve tepkilerden anladığım kadarıyla bloğum hala bir çok insana yardımcı olmaya devam ediyor. Ne mutlu bana :)

Şu sıralar ufak bir grup insan olarak kendimizi alkollü içecekler konusunda eğitmeye adamış durumdayız :D bu keşifler dahilinde keşfettiğim bir çorbacı var ki off…Memleketimdeki esnaf lokantası konseptine bayılıyorum ve şu sıralar en çok hoşuma giden şey güzel bir sofrada yapılan muhabbet sonrası kendimizi çorbacıya atmak ve bol sarımsaklı sirkeli işkembe çorbası içmek :D
Ben işkembemi süpermarketten hazır pakette aldım ve sonuçtan son derece memnunum. 

Seviyorsanız ve evde denemek istiyorsanız yapımının gayet kolay olduğunu göreceksiniz; şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler (4 - 5 kisilik)

300 gr. Hazır temişlenmiş işkembe
1 litre su
1 iri boy kuru soğan
Tuz
Terbiyesi için
1 kase süzme yoğurt
1 kase yoğurt
1 yumurtanın sarısı
Garnitür olarak: iyice dövülmüş sarımsak ve üzüm sirkesi

Yapılışı

  1. İşkembeyi, dörde böldüğüm kuru soğanı ve suyu düdüklü tencereme alıp en az yarım saat işkembe yumuşayıncaya dek pişirdim. (Bkz. Tarifle ilgili notlar)
  2. Bu süre sonunda işkembeyi delikli kepçemle pişme suyundan çıkartıp büyük bir bıçak yardımıyla ince kıydım; pişirme suyunun içine geri attım.
  3. Yoğurdu ve yumurta sarısını derin bir kâsede pürüzsüz hale gelinceye dek çırpıp terbiyesini hazırladım. Kaynayan çorbamdan bir kepçe alıp yoğurtlu karışıma ekledim ve yoğurdun kesilmemesi için hızlıca karıştırdım. Bu işlemi birkaç kere daha tekrarladıktan sonra yoğurtlu karışımı bu sefer kaynayan çorbanın içine ekleyip hep aynı yöne doğru karıştırarak bir taşım kaynatıp altını kapattım. Tuzunu altını kapattıktan sonra ekledim.
  4. Sirke, dövülmüş sarımsak ve kırmızı toz biber ile servis yaptım. 


İŞKEMBE ÇORBASI

İŞKEMBE ÇORBASI

Tarifle ilgili notlar

  • Kuru soğan işkembenin kokusunu hafifletmek için konulurmuş ancak tada olan katkısı da yadsınamaz. Ben kuru soğanı seçip atmakla uğraşmadım; işkembe ile birlikte kıyılıp araya karıştı. 
  • İşkembeyi, hele ki büyük parçalar halindeyse, ne kadar uzun pişirirseniz o kadar iyi. 50 dakika bir saat arasinda pişirdigimde lokum gibi yumusacik oluyor; yemesi daha güzel oluyor.
  • Sarımsak ve sirke pişirme aşamasında konulmuyor; herkes tabaklarına damak zevkine göre istediği miktarda ekliyor.




No comments: