Friday, April 17, 2015

SARMAŞIK YEMEĞİ


SARMAŞIK YEMEĞİ
Herkese merhaba!

Baharın gelmesiyle coşan doğa ve yeşillenen dağ bayır..Sofraya da yansımaları oluyor tabii ki :) Gittiğim semt pazarında bol çeşit ot bulunuyor: gelincik, kazayağı, ebegümeci, hodan, ısırganotu, cibes, radika...ancak bir de Ege’den özel olarak gelenler var ki ne kadar mutlu olduğuma inanamazsınız: şevketibostan, arapsaçı, sirken..bu saydığım tüm otların hepsiyle ilgili en az bir tarif blogumda var. Şu ana dek denememiş olduğum sarmaşık otu ile de yine semt pazarımda karşılaştım. Pazarcının anlattıkları ile bir kaç kaynak araştırması yapıp tarifi aşağıda anlatacağım şekilde uyguladım. Dikkat etmeniz gereken noktaları da tarifle ilgili notlar kısmında bulabilirsiniz. 


Malzemeler
2 demet sarmaşık, yıkanıp ayıklanmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 adet pırasa, temizlenip ince halkalar halinde kıyılmış
1 iri kuru soğan
1 adet yumurta
Zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Haşlamak için su
Üzeri için dilerseniz: sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

  1. Sarmaşığı yıkadıktan sonra ayıkladım: bunun için aşağı kısımda kalan sapları dört parmak uzunluğunda kesip attım. Uç kısımlarında kalan yerleri de bu sefer yine sert yerler var mı diye kontrol edip kalın ve sert görünen yerleri kesip attım.
  2. Derin bir tencerede suyu kaynattım; sarmaşığı ikiye bölüp aşağı kısımlarını kaynar suya attım. 5 – 6 dakika sonra üst kısımlarını da ekledim. Yumuşayınca süzdürüp tekrar su kaynattım ve bu sefer kaynamış suya tuz da ekleyerek sarmaşığı bir taşım daha kaynattım ve süzdürdüm. Hafif ılıdıktan sonra sarmaşıkları yemesi rahatsız etmeyecek şekilde göz kararı doğradım.
  3. Yayvan bir tencereye zeytinyağını aldım; kıymış olduğum pırasayı ve kuru soğanı ekleyip pırasa yumuşayıncaya dek kavurdum. Pırasalar yumuşayınca sarmaşığı ekleyip kavurmaya devam ettim. Üzerine yumurtasını kırıp yemeğe karıştırdım. Tuzunu da ekleyip servis yaptım. 


Sarmaşık

3. adim - pirasa ile sogani kavurdum

2. adim - sarmaşıgi hasladim

SARMAŞIK YEMEĞİ


Tarifle ilgili notlar

  • Sarmaşığın iki çeşidi oluyormuş; tatlı ve acı. Tatlı sarmaşığı kaynar suda bir kere haşlıyoruz. Benim elimdeki acı sarmaşık olduğu için iki kere haşladım.

No comments: