Tuesday, July 7, 2015

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ



YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ
Herkese merhaba,

Bugün bizim menüde yeşil mercimek var ve ben – kendim yaptım diye söylemiyorum :D – çok lezzetli bu yemeğin tarifini blogumda paylaştım mı diye bir göz atınca paylaşmadığımı anladım. Zaman bu zamanmış :)

Annemle telefonda sohbet ederken yeşil mercimek yapacağımı duyunca içine az kuru kekik eklememi söyledi; ben nerdeymişim annem evde yeşil mercimek pişirdiğinde çünkü cidden çok hoşuma gitti böyle :) Hatta yemelere doyamadım diyebilirim; o yüzden siz de benim gibi bilmeyenlerdenseniz muhakkak tavsiye ederim. 


Mercimeğin yapılışı esnasında aslında eskiden mercimeği suda bekletmek gerekirdi çünkü yeşil mercimek bir türlü yumuşamak bilmezdi ancak son dönemdeki yeşil mercimeklerde – üreticiler ne yapıyorlar bilmiyorum ama – bu sorun ortadan kalkmış gibi; o yüzden ben mercimeğimi ıslatmadan bir saate yakın bir süre pişirerek hazır hale getirdim. Tarifle ilgili notlar kısmına göz atarsanız detayları orada bulabilirsiniz. 

Malzemeler (4 – 6 kişilik)

1 su bardağı yeşil mercimek, ılık suda yıkanmış
1 iri boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (hafif acılı olabilir)
1 adet ufak kırmızı biber, yemeklik doğranmış
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Tuzun yarısı kadar toz şeker
Sıcak su

Yapılışı

  1. Tenceremi ocağın orta gözüne alıp zeytinyağını ekleyip ısıttım. Kuru soğanı ekleyip birkaç dakika soteledim.
  2. Salçasını ve biberini ekleyip kavurmaya devam ettim.
  3. Salçanın kokusu çıkıp da soğanlar yumuşayınca yeşil mercimeği ekleyip üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak suyunu ekleyip kapağı kapalı olarak pişmeye bıraktım.
  4. Mercimek kaynayınca küçük ocağa alıp en kısık ateşte mercimekler yumuşayana dek, ara ara sıcak su eklemesi yaparak pişmeye bıraktım.
  5. Mercimek yumuşayınca altını kapatıp tuzunu, şekerini ve kuru kekiğini ekleyip kapağı kapalı olarak biraz daha dinlendirip servis yaptım. 


YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ


Tarifle ilgili notlar

  • Yukarıda da anlattığım gibi, mercimeğin pişme süresi için bir şey diyemiyorum. Kullandığınız marka ürünün pişme süresini bilmiyorsanız tavsiyem mercimeği yıkadıktan sonra bir iki saat sıcak suda dinlendirmeniz olacaktır. Yine, mercimeğin mahsul yılına ve kalitesine bağlı olarak pişme esnasında mercimek su çekecek; bu yüzden mercimeğin pişip pişmediğini arada kontrol edip pişmemişse ve suyunu çok çekmişse sıcak su eklemeniz gerekecek. Kimi arkadaşımdan biliyorum ki suyu bazen fazla kaçırıyorlar; burada esas çok fazla su eklenmemesidir, yemeğin üzerini azıcık geçecek kadar sıcak su yeterli olacaktır.

No comments: