Thursday, July 2, 2015

BAHARATLI VİŞNELİ GÜLLAÇ



BAHARATLI VİŞNELİ GÜLLAÇ
Herkese merhaba!
 
Ramazan bitmeden güllaç yapmamak olmaz. Bu sefer güllacımı değişik hazırlamak istedim ve dergi, yemek kitabı ve tabii ki internet gibi çeşitli kaynaklara göz attıktan sonra bir kaç yerden ilham alarak ben yine kendime göre bir tarif oluşturdum. 

Vişneli güllaç tarifi ile sıklıkla karşılaşmış olabilirsiniz ancak ben sadece vişne ile kalmayıp güllacımı egzotik baharatlarla tatlandırdım; bunun için de aslında daha önce yayımlamış olduğum baharatlı sütlaç tarifimden yola çıktım. Pişman değilim çok güzel olmuş netekim :D


Malzemeler

100 gr. güllaç (bkz. Tarifle ilgili notlar)
650 ml. süt
100 gr. kaymak (bkz.tarifle ilgili notlar)
1 kase vişne
4 kakulenin tohumu
1 tatlı kaşığı zencefil tozu
2 tatlı kaşığı gül suyu
Yarım misket limonun suyu
6 tatlı kaşığı şeker
Bir avuç soyulmuş ve doğranmış antep fıstığı
 
Yapılışı
  1. Sütü ve baharatı bir tencereye alıp ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte ısıtmaya başladım. Ilımaya başlayınca kaymağı ekleyip sürekli karıştırarak kaymağın erimesini sağladım. Bu esnada sütü ve kaymağı kaynatmadan el değecek sıcaklığa gelene dek ocakta tuttum.
  2. Gül suyu ekleyip karıştırdım.
  3. Güllacı yerleştireceğim kaba bir iki kepçe bu sütten gezdirdim. Bir güllaç yaprağını yerleştirdim; tahta bir kaşık yardımıyla nazikçe iterek sütü emmesini sağladım. Üzerine bir iki kaşık daha süt gezdirip her tarafının iyice sütü çekmesini sağladıktan sonra diğer bir yaprağı üzerine koydum. Aynı işlemleri yaprakların yarısı bitinceye dek tekrarladım.
  4. Orta yerine vişnelerin yarısını gelişigüzel serpiştirdim.
  5. Üzerine tekrar bir sıra güllaç yaprağı ve birkaç kepçe olacak şekilde kalan güllaç yapraklarını da kapattım.
  6. En üste yine bir sıra vişneyi pay edip Antep fıstığı ile süsledikten sonra bir süre oda sıcaklığına gelene dek beklettim. Daha sonra hemen servis yapacağım vakte kadar dolapta tuttum. 
BAHARATLI VİŞNELİ GÜLLAÇ


Tarifle ilgili notlar
  • Bize küçük porsiyon yettiği için ben 100 gr. Paketlerdeki güllaçtan alıyorum. Normal boy güllaç yapacaksanız süt ve şeker oranı için blogumdaki güllaç tarifine bakabilir, baharat ve vişne oranını da süt miktarına göre oranlayarak arttırabilirsiniz.
  • Kaymağı sütte eritmek yerine vişnelerle beraber ufak parçalar halinde güllacın orta yerine serpiştirebilirsiniz. O halde süt miktarını 750 ml. Yapmanızı tavsiye ederim.

No comments: