Tuesday, August 18, 2015

STOCKHOLM YEMEK MACERALARI



Somon tartar
Herkese merhaba,

Bugünki yazımı İsveç’in başkenti Stockholm seyahatimdeki lezzet duraklarına ayırıyorum. Bildiğiniz gibi daha önce de hem yurt içi hem yurt dışında nerede ne yenilir konulu bir kaç yazı paylaşmıştım. 

Seyahatimi ağustos ayında yaptım ve şansıma Stockholm hava itibariyle en güzel günlerini yaşıyordu: mevsim ortalamasının üzerinde sıcaklıklar, açık ve masmavi bir gökyüzü ve havanın tadını çıkartmak için kendini sokağa atmış insanlar ile cıvıl cıvıl sokaklar… Stockholm birçok adadan oluşan bir şehir olduğu için suyun kenarında olmak aynı İstanbul’daki gibi ayrı bir his veriyor insana; bir İstanbul’lu olarak benim için çok tanıdık ve çok güzel bir his. İstanbul’da maalesef yaşayamadığımız ama Stockholm’de güzel hava sayesinde tadını çıkartabildiğimiz halka açık yemyeşil parkların da sereserpe tadını çıkartmak beni ayrıca mutlu etti; biraz yeşil, biraz günes, biraz peachtree ve İsveç ekmeği ile yapılmış minik bir sandviç ile hayat gerçekten çok güzel olabiliyor! Güzel hava ile aynı zamanda restoranların ya da pubların teraslarının tadını çıkartma fırsatım da oldu; bulunduğum her yerde fotoğraf çekemedim ama elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. 


Saluhall ve Lisa Elmqvist

Stockholm’de gitmek istediğim tek yer Östermalm’deki Saluhall içersinde yan yana dizilmiş türlü türlü taze balık ve şarküteri ürününün satıldığı yerlerden biri olan Lisa Elmqvist idi.  Önce Saluhall’i anlatayım biraz: burası kapalı Pazar yeri şeklinde inşa edilmiş, tarihçesi çok geriye dayanan bir yer. Yanyana dizilmiş bir çok şarküteri dükkanı var ve taptaze deniz ürünlerinden çikolataya, dünya mutfaklarından gurme ürünlere kadar bir çok şey satılıyor. Salata – meze tarzı yiyecek satan mağazaların önündeki bar kısmında yemeğinizi yiyip içkinizi yudumlamanız mümkün. Saluhall’in açılış saatleri haftasonu itibariyle güzel bir öğle yemeğine imkan veriyor. 

Lisa Elmqvist bu pazarın orta yerinde ve restoran kısmı da olduğu için biraz daha ayrıcalıklı bir hizmet veriyor.  Ben ilk gittiğimde cumartesi günüydü ve 4 olan kapanış saatine yaklaşıyordu; sıcak yemekleri yapan mutfak kapanmıştı artık ve sadece soğuklardan servis yapabileceklerini söylediler. Menüde soğuk ve sıcak pek çok deniz mahsülüne dayalı ürün var ama biz siparişimizi bu restorana has ürünlerinden seçerek verdik; somon balığı çok yaygın olduğu için benim iki tercihim de somonlu bir tabak oldu.

Östermalms Saluhall

Östermalms Saluhall

Somon tartar (150 gr.): tatlı hardal sosunda marine edilmiş taze çiğ somon balığı, frenk soğanı, kırmızı soğan ve balık yumurtası

Gubbröra
på kavring
- ançüezli yumurta salatası


Gravad lax med hovmästarsås
taze çiğ somon balığı, dereotu ve balli hardal sos
Lisa Elmqvist - Stockholm - 1926'dan beri


Trädgården

Burası da Stockholm’ün en popüler mekanlarından; dans klüp olsa da konsept olarak çeşitli etkinliklere ve performanslara yer veriyor. Aynı zamanda tapasların servis edildiği minik bir restoran kısmı da var; ilginç kombinasyonlar tatmak mümkün. Biz siparişimizi aile menüsü olarak verdik, kişi başı tam hatırlayamasam da 200 SEK civarında bir hesap ödedik ve inanılmaz doyurucu bir akşam yemeği olduğu için de hepsini bitiremedik :D
Bu mekan son derece popüler olduğu için Cuma ve Cumartesi için rezervasyon gerekiyor; biz bir hafta sonrasına rezervasyon yaptırabildik.  

karpuz, taze bezelye, keçi peyniri, kirmizi sogan, dereotu

yesil ve sari börülce, kavrulmus file badem, reyhan, susam, soya sosu ve sarimsak

kirmizi lahana, avokado, taze kisnis

közde misir ve balkabagi, kirmizi sogan ve taze baharatlar

siyah barbunya, beyaz peynir, ananasli taco

taze patates

közde baharatli karnabahar



Drottninghof


Bu restoran da Stockholm’ün T-Centralen denilen metro durağına yürüme mesafesinde bir burger ve steakhouse. Şimdi böyle deyince yerel mutfaktan uzaklaşmış gibi gelebilir kulağa ama kullanılan et genellikle çeşitli cinslerdeki geyik eti. Benim tercihim geyik etinden yapılmış geleneksel ev yapımı İsveç köftesi oldu; beraberinde patates püresi ile servis ediliyor. 

krema sosunda isveç köftesi

baharatli patates püresi - baharatlar ne bilmiyorum ama tadi çok güzeldi

Geyik etinden hamburger



Ve diğerleri

Maalesef her yemek yediğim yerdeki tabağı fotoğraflamadım ya da her restoranın ismini not almadım. Stockholm’de gözlemlediğim kadarıyla başta Japon ve Tay mutfağı son derece yaygın. Tabii ki deniz mahsüllerinden ya da geyik etinden zengin İsveç mutfağını da unutmayalım. Türk mutfağından başka bir şey istemiyorsanız da yine kendinize göre bir şeyler bulabilirsiniz zira Saluhal’de ve merkezde Lübnan yemeği servis eden yerler mevcut. Merkezde bulunan Lebanese Mezze Bar’ın inanılmaz yüksek fiyatlarına rağmen tavsiye ederim. 

Bento menü: dana ve tavuk eti ile sushi

sushi tabagi
 
ve Stockholm'den bir kare

No comments: