Tuesday, April 19, 2016

ŞEKERSİZ AYVA TATLISI



ŞEKERSİZ AYVA TATLISI
Herkese merhaba, 

Şekersiz ayva tatlısı mı olur demeyin, şekere bağımlılık güzel bişey değil, bal gibi de olur diyorum o yüzden :) Ayva çok şekerli bir meyve olmasa da pişirme işlemi ile içindeki şeker ortaya çıkıyor. Baharatla da o tat öyle bir dengeleniyor ki yemelere doyamıyorsunuz. 

Eşimin ricası üzerine yapmış olduğum ayva tatlısı; benim aklıma pek böyle şeyler düşmez doğrusu. Ancak artık mevsimi oldukça daha sık düşeceğine eminim zira tadı, baharatı tam kıvamındaydı. Niyetim pekmezi eklemek değildi aslında ancak şeker eklemek istemediğime emin olmakla birlikte meyvenin kendi şekerine pek güvenemediğimden orta yolu bularak az miktarda pekmez ekledim. Açıkçası önemli ölçüde de bir fark yarattığını sanmıyorum; o yüzden elinizde pekmez yoksa es geçebilirsiniz. 

Bundan sonra bir de kaymakla ilgili bir yazı paylaşacağım, işte o taze inek sütünden çıkan has be has kaymak var ya, o kaymak…işte bu tatlıyla birlikte dans ediyorlar :)

Malzemeler (6 porsiyon)

3 ayva
8 – 10 karanfil
2 çubuk tarçın
4 yemek kaşığı pekmez (tercihe bağlı, yoksa es geçin)
1.5 su bardağı su
1 limonun suyu

Yapılışı
  1. Limonu sıkıp suyla birlikte derin bir kaba aldım.
  2. Ayvayı soyup ortadan ikiye böldüm. Ortasındaki çekirdek dolu zarı çekirdeklerini daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayıracak şekilde temizledim. Limonlu suyun içine kararmaması için her yanına değecek şekilde attım. Diğer ayvalar için de aynı işlemi yaptım.
  3. Geniş bir tencerenin dibine ayvanın kabuklarını yayıp üzerine ayvaların iç kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirdim. Tencerenin dibine limonlu suyu ekledim.
  4. Ayvaların orta yerlerine iki adet ayva çekirdeği, bir karanfil yerleştirdim. Tarçını, kalan çekirdekleri ve karanfili limonlu suya ekledim.
  5. Ortalarına resimdeki gibi birkaç damla pekmezden döktüm. Kalan pekmezi de tencerenin dibindeki limonlu suya ekledim.
  6. Ocağımın en ufak gözünde kısık ateşte kapağı kapalı olarak 1 saat pişmeye bıraktım. Ocağınızın hızına göre kontrollü pişirin.

ŞEKERSİZ AYVA TATLISI


ŞEKERSİZ AYVA TATLISI
 

No comments: