Sunday, April 3, 2016

TAZE SARIMSAKLI ENGİNAR



TAZE SARIMSAKLI ENGİNAR

Herkese merhaba, 

Taze sarımsak ve enginarın mevsimiyken güzel bir tarif gelsin. Enginarı bi’ süre daha görürüz ama taze sarımsağın mevsimi biraz daha kısa ve ben bi’ çok yemeğe de bir hayli yakıştırıyorum. Tarifi bir yerden görmüş değilim; ancak Pazar alışverişimi yaparken bu iki sebzeyi bir yemekte buluşturmak vardı aklımda. Diğer malzemeler de evimde olan malzemeler. Frenk soğanını da aslında dolabımda başka bir amaç için tutuyordum ancak sıra gelmeyince taze sarımsaklı enginara kullandım. Elinizin altında yoksa taze soğan kullanabilirsiniz. Enginarın çok faydalı olduğu malum; blogumda da bir çok tarifini paylaşmış olduğumu belirtir, saygılar sunarım :)


Malzemeler

4 – 5 enginar
Bir demet taze sarımsak, temizlenip yıkanıp doğranmış
1 adet kırmızı biber, yemeklik doğranmış
1 – 2 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
25 gr. Şiniklav ya da diğer adıyla Frenk soğanı (bkz. foto), doğranmış (yoksa yarım demet taze soğan)
Yarım limonun suyu
1 – 2 orta boy domates, küp küp doğranmış (ya da 4 – 6 kaşık kışlık domates konservenizden)
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Tuz
Üzeri için: sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

  1. Enginarları geniş bir tencereye alıp üzerlerini geçecek kadar suda dişe gelecek yumuşaklıkta haşladım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Haşlama suyundan 4 kaşık ayırdım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Enginarları sudan çıkarıp ılımaya bıraktım. Ilıdıktan sonra her bir enginarı dört parçaya doğradım.
  2. Tencereme zeytinyağını alıp ısıttım, kuru soğanı ekleyip 1 – 2 dakika çevirdim. Taze sarımsağı ve kırmızı biberi ekleyip malzemeler yumuşayıncaya dek kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bıraktım. Yanmaması için ara sırada tencereyi salladım.
  3. Taze sarımsağın rengi koyulaştığında doğranmış enginarını, domatesini, ayırdığım haşlama suyunu ekleyip üzerine tuzunu gezdirip kapağı kapalı olarak pişmeye bıraktım.  
  4. Tüm malzemeler özdeşleştiğinde doğranmış Frenk soğanını ekleyip karıştırıp servis yaptım. Yanına sarımsaklı yoğurt çok yakışıyor, tavsiye olunur!


Frenk soğanı

TAZE SARIMSAKLI ENGİNAR

Tarifle ilgili notlar

  • Enginarı ilk aşamada çok yumuşatmaya gerek yok; bıçağın ucu geçecek kadar yumuşaklık yeterli.


No comments: