Thursday, April 21, 2016

SÜT KAYMAĞI NASIL AYRILIR?



SÜT KAYMAĞI NASIL AYRILIR?
Bu yazı bir tariften öte bir yöntem aslında. Eş dost ile sohbet ederken her zaman pratik yöntemler öğreniyorum, ben de her zaman bildiklerimi paylaşıyorum. Bazen bana bariz gelen bazı yöntemlerin aslında pek bilinmediğini anlıyorum. Bu yazıyı da kaleme almamdaki amaç biraz bu. Fikir verir, faydalı olur umarım.

Mümkün olduğu kadar doğal beslenirken akla ilk gelen şeylerden birisi de yoğurdu evde yapmak. Bence bu coğrafyanın insanının genetiğine en uygun davranış bu olur :) Tabii yoğurdu yapmak için çiğ süt ya da günlük süt gerekiyor. Blogumda çiğ sütle yapılan ev yapımı yoğurt tarifini bulabilirsiniz. Bazı çocuklu arkadaşlarımla konuşurken çocukların içindeki kaymaktan dolayı ev yapımı yoğurdu sevmediklerini, bu yüzden de hazır yoğurda yöneldiklerini duyuyorum. Sizin evde de aynı durum geçerliyse yoğurt yaparken sütün kaymağını ayırmayı deneyebilirsiniz; bu şekilde yoğurdunuz da kaymaklı olmayacaktır. Sütün kaymağını ayırmanın diğer güzel yanı ise tabii ki kaymağın kendi güzelliği :) Ben yoğurt kaymağından ziyade süt kaymağına bayıldığım için kaymağı da mümkün mertebe ayırıyorum. 


Yeri gelmişken, süt içmeyi de çok sevsem de sütle ilgili Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın kitabından anladığım kadarıyla çiğ sütle yapabileceğiniz en iyi şey yoğurt. Zira sütü kaynatmak zararlı bakterileri öldürdüğü gibi yararlıları da öldürüyor ve yoğurt mayalayarak biz faydalı olan, bağırsak florasına iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren probiyotik denen bakterileri tekrar kazandırmış oluyoruz. Ben yine de sütlü kahvem için sütümü azıcık ayırıp çoğunu yoğurt yapımında kullanıyorum. 

Yapılışını ölçü vermeden anlatıyorum; sevgiler saygılar :)

Malzemeler

Çiğ süt

Yapılışı

  1. Sütü taşırmadan kaynatın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra altını kapatıp oda sıcaklığına gelene dek ılımaya bırakın. Daha sonra buzdolabına alıp ertesi güne kadar dolapta bekletin.
  2. Dolaptan çıkan sütünüzün üzerinde sütünüzün kalitesine göre kalınca bir katman kaymak birikmiş olduğunu göreceksiniz (bkz. Foto). Tencerenin kenarlarından kaymağı bir bıçak yardımı ile çepeçevre tencereye yapışmış olduğu yerden ayırın. Bir çatal ve bir kaşık yardımı ile kaseye alın.
  3. Eğer sütün üzerinde sıvı halinde koyu renkli bir tabaka görmeye devam ediyorsanız bu da yağ tabakası. Yoğurdunuzda hiç kaymak istemiyorsanız sütü tekrar ısıtıp soğutup bu tabakanın katılaşmasını sağlayın. Daha sonra yoğurdu yapmak için de bu sütü tekrar ısıtın. Ve yoğurt mayalama işlemine geçin. Ev yapımı yoğurt nasıl yapılır, onun da tarifi burada. 

SÜT KAYMAĞI NASIL AYRILIR?

SÜT KAYMAĞI NASIL AYRILIR?



No comments: