Monday, April 11, 2016

KIYMALI ENGİNAR DOLMASI


KIYMALI ENGİNAR DOLMASI
Herkese merhaba, 

Benim için enginardaki son nokta budur. Şu güne kadar bir çok enginar tarifi paylaştım ama hepsinin içinde en çok beğendiğim tarif bu oldu. Hem karaciğer dostu enginar, hem kafi miktarda proteinle de çok güzel bir öğün olduğunu düşünüyorum. Tarif için de Lübnan mutfağından bu tarz bir tarif bana esin verdi; ben kendime göre hazırladım.  


Malzemeler

5 adet orta boy soyulmuş temizlenmiş enginar
Su 

Üzerinin harcı için
200 – 250 gr. orta yağlı kıyma
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 çay kaşığı toz kimyon
1 çay kaşığı toz yenibahar
1 çay kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı toz tarçın
3 yemek kaşığı çam fıstığı
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber

Yapılışı

  1. Enginarı geniş bir tencereye iç kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirdim.  Enginarların yarısına gelecek kadar suyu enginarların üzerine gelmeden tencereye ekledim. Kapağı kapalı olarak orta kısık ateşte 10 dakika pişmeye bıraktım.
  2. Enginarlar pişerken bir tavayı ısıtıp çam fıstığını üzerindeki yağ görünene kadar sürekli çevirerek yakmadan kısa bir süre kavurdum; bir kenara aldım. Aynı tavada yemeklik doğranmış kuru soğanı ve kıymayı ekleyip üzerine tuz gezdirdim. Bir kaç dakika sonra  zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte pişmeye bıraktım. Kıyma pişince baharatını ve fıstığını ekleyip karıştırıp altını kapattım.
  3. Kıymayı enginarın üzerine pay ettim. Kalan suyuyla birlikte enginarlar yumuşayıncaya dek kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bıraktım. Enginarların pişip pişmediğini 10 – 15 dakika sonra bir çatal batırarak kontrol edebilirsiniz. 

KIYMALI ENGİNAR DOLMASI - 2. ve 3. adimlar
KIYMALI ENGİNAR DOLMASI

No comments: