Tuesday, July 26, 2016

HİNDİSTAN CEVİZLİ BEZE


HİNDİSTAN CEVİZLİ BEZE / CONGOLAIS
Ben bu tatlı Belçika’da öğrendiğim için kokosrotsjes (hindistan cevizi kayaları) şeklinde biliyordum ancak Fransız mutfağında “Congolais” şeklinde de geçiyor. Bizdeki ismi ise hindistancevizli beze; bildiğimiz mereng karışımına hindistancevizi eklenen ve son derece pratik olan bir hazırlama şekli. Çocuklarınıza ya da misafirlerinize kahvenin yanına hızlıca hazırlayabileceğiniz bir tatlı bu. 


Tarifle ilgili notlar kısmında da belirttiğim gibi, bir de daha az şekerli bir versiyonunu da denedim, onu da uygulamayı tercih edebilirsiniz. Tatlı yemeyi seviyorsanız da aşağıdaki malzemeler kısmındaki oranı kullanın. Sonuçta ben öyle çok seviyorum ki bunu çerez gibi yiyebilirim, o derece :) 

Malzemeler

2 yumurtanın akı
1 fiske tuz
150 gr. pudra şekeri (tam 1 su bardağı, bkz. Tarifle ilgili notlar)
150 gr. hindistancevizi rendesi (3 su bardağı)
1 paket şekerli vanilin (5 gr.)

Yapılışı

  1. Fırının önceden ısınmış olması gerekiyor; bunun için fırınımı 160 dereceye getirdim.
  2. Yumurtanın akını derin bir kaseye alıp bir fiske tuzla beraber önce en yavaş devirde çırpmaya başladım. Biraz köpüklenmeye başladıktan sonra mikserin devrini bir kademe daha arttırıp çırpmaya devam ettim. Hızı kademeli olarak arttırarak bembeyaz ve tok bir karışım halini alana dek çırptım (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  3. Bu karışıma yine yavaş devirde pudra şekerini ve şekerli vanilini tek seferde değil ama birer kaşık birer kaşık olarak ekledim ve parlak bir beze (meringe) karışımı halini alana dek bir kaç dakika çırptım.
  4. Tüm pudra şekerini ekledikten sonra hindistan cevizini rendesini yine azar azar bu kez kaşığım ile karıştırarak ekledim.
  5. Fırın tepsime pişirme kağıdını yaydım. Hindistancevizi karışımını kurabiye pompasına doldurup yanyana fırın tepsisinin üzerine minik toplar halinde pay ettim. Önceden 160 derecede ısıtmış olduğum fırının orta gözüne verip 20 dakika pişmeye bıraktım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Fırından alıp soğumaya bıraktım. 
HİNDİSTAN CEVİZLİ BEZE / CONGOLAIS
HİNDİSTAN CEVİZLİ BEZE / CONGOLAIS




Tarifle ilgili notlar

  • Benim gibi az şeker tüketmekten yana olduğum için pudra şekerinin ölçüsünü 3’te 1 oranına yani 50 gr.’a düşürerek de deneyebilirsiniz. Bu yumurta akı ölçüsü için pudra şekeri ve hindistancevizi rendesinin oranının 1/1 olduğunu göreceksiniz; bu yüzden 50 gr. pudra şekeri için 1 su bardağı hindistancevizi kullandım. İstediğim tatlılıkta, daha hafif bir tatlı elde ettim etmesine ancak hazırlık aşamasındaki beze karışımı çok daha katı ve lifli oldu. Öyle ki mikser pompası içersinden kolaylıkla akamadı; bir kaşıkla fırın kağıdına yerleştirdim ben de. Bu da tabii ki şekle direkt olarak yansıdı. Bunun çok da problem olduğunu düşünmüyorum zira elinizle ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak da şekil verebileceğinizi düşünüyorum.
  • Bu karışımı hazırladığınız kasede ya da hazırlık aşamasında bir damla dahi su olmamasına özen gösterin yoksa karışım tutmuyor. Karışımın hazır olduğunu kaseyi ters yüz ettirdiğinizde dahi kıpırdamadığında anlayabilirsiniz.
  • Fırın pişirme süreleri fırından fırına farklılık gösterebiliyor. 15 dakikadan itibaren kontrol edin: üzerleri altın sarısı rengini aldığında hazırdır. Aynı şekilde piştiğinde tok bir kıvam almalı ancak fırından çıkarttığınızda da dinlendireceğiniz esnada da – aynı kurabiyede olduğu gibi – pişeceği için fırında fazla tutarsanız o kadar sertleşecektir.


8 comments:

yemek tarifleri said...

blogunuz harika tarifleriniz mükemmel,ellerinize sağlık,takipteyiz...

Ankara Boyacı said...

iyi bir site teşekkürler.

Etimesgut Halı yıkama said...

ıyı bır sıte

Etimesgut Halı yıkama said...

ıyı bır sıte

Endüstriyel Mutfak Servisi said...


https://www.beratendustriyel.com.tr/
Endüstriyel Mutfak Servisi olarak bloğunuzu beğendik.

egitimweb said...

Paylaşımlarını her geçen gün güzel oluyor. takip etmekten mutlu oluyoruz. Kokopit

Eğitim Haber



Emre BÜYÜK

Öztiryakiler Servisi said...

merhaba, paylaşımlarınız için teşekkür ediyoruz. takipteyiz!

Empero Servisi said...

Teşekkür ederiz, elinize sağlık