Saturday, June 30, 2012

GİRİT EZMESİ

GİRİT EZMESİ
Girit ezmesi mezesi ile tanışmamız yine geçen seneki Cunda tatilimiz esnasında oldu. Bu herkesin kafasına göre yaptığı beyaz peynir ve bir iki çeşit peynir ile (kaşar hariç) çeşitli baharatların karıştırıldığı bir meze. Cunda’da yediklerimiz hep çok güzeldi; ama geçen ay İstanbul’daki bir yer feci hayal kırıklığına uğrattı bizi; kaşarla birlikte bu meze güzel olmuyor!

Benim şimdi paylaşacağım tarif ise Cibalikapı Balıısı’ndan isimli yemek kitabımdan görüp uyguladığım tarif. Biz orada envai çesit meze denedik ama Girit ezmesi yememiştik; mükemmel lezzeti tutturduklarına eminim çünkü Girit mezesini geliştirip kendilerine özgü bir tarif oluşturmuşlar (kitapta denildiğine göre). Ben tarifi kendi yaptığım gibi anlatacağım. 

Masadaki herkes Girit ezmesine tam anlamıyla bayıldı! Levrekli kurutulmuş domates dolması, közde patlıcan salatası, levrek marine, fava ne kadar beğenildiyse Girit ezmesi de hiç onlardan aşağı kalmadı! (Malesef fotoğraf kalitesi gerçekten çok iyi değil; artık bir şekilde daha güzel fotoğraflar çekebilmeyi umuyorum! Bkz yeni fotosu:)))

Meze olarak başka şeyler de olduğu için Girit ezmesinin hepsini tüketememiştik ama kahvaltıda kızarmış ekmekle herkes silip süpürdü. 

Malzemeler: (10 – 11 adet kanepe şeklinde kesilmiş ekmeği dolduracak kadar çıkıyor)

100 gram Ezine beyaz peyniri (ben Tahsildaroğlu’nun turuncu ambalajlı Ezine klasik ürününü kullanıyorum; en çok beğendiğim peynir bu gerçekten)
10 – 11 adet ceviz içi
Bir avuç Antep fıstığı, kabukları soyulmuş

ceviz içi ve antep fistik











1 küçük diş sarımsak, dövülmüş
1 çay kaşığından az kekik
1 çay kaşığından az pul biber
1 – 2 kaşık sızma zeytinyağı
Ekmek, kanepe şeklinde kesilmiş (ben Komşufırın’ın İtalyan usulü Ciabbatta ekmeğini kullandım)

Yapılışı
  1. Peyniri 2 saat ılık suda beklettim; süzdüm. Tekrar sertleşsin diye buzdolabına koydum. En az 2 – 3 saat daha buzdolabında dinlendirdim (kitapta 2 – 3 saat diyor ama sanırım ben 3 saati aştım).
  2. Fıstık ve cevizi büyük bir bıçak yardımıyla dişe gelecek şekilde kıydım.
  3. Peyniri çatal yardımıyla ezip sarımsağını, kekiğini, pul biberini, fıstığını ve cevizini ekleyip çatalla karıştırdım. Daha sonra zeytinyağını da ekleyip peynirli karışıma iyice yedirdim.
  4. Kare kare kestiğim ekmeğin üzerine paylaştırıp servis yaptım. 

GİRİT EZMESİ

No comments: