Friday, May 11, 2012

KARADUT REÇELİ

karadut reçeli
Aslında bizim evde reçel pek tüketilmiyor. Ancak başka bir amaçla aldığım karadut fazla gelince reçel olarak değerlendirmeye karar verdim. 

Reçel ölçülerini internetten araştırırsanız  en az 1’e 1 (bir kilo meyve için bir kilo şeker) ve hatta meyvesine göre 1’e 1.5 ve hatta 1’e 2 gibi oranlar görebilirsiniz. 

Ben karadut reçelimi 1’e 1.5 oranını kullanarak yaptım (bu meyve için genelde verilen oran buydu) ancak aşırı tatlı buldum. Belki 1’e 1.5 oranı henüz tam kararmamış (yani olgunlaşmamış) ve o yüzden de hafif ekşi olan karadut içindir (ki bu da ayrıca hiç bir köşede not olarak da düşülmemişti) diye tahmin ediyorum. Bir dahaki sefere olgun karadutlar için şeker oranını çok daha az tutacağım. Bir dahaki sefere olgun karadutlar için şeker oranını 1/1 tutacağım.

Malzemeler:
1 kg karadut, yıkanmış; çürük olanları atın reçelin tadı bozulmasın















En fazla 1 kg toz şeker (yukarıdaki yorumu dikkate almanızı öneririm)
1 limonun suyu

Yapılışı:
  1. Bir tencereye bir sıra karadut ve üzerine gezdirilmiş bir sıra şeker olacak şekilde malzemeleri alın ve iki saat bekletin.
  2. Tencereyi ocaga alip limonunu ekleyip malzemeleri kısık ateşte sekeri eriyip kaynayana dek pisirin. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirip altını kapatın.
  3. Oluşan köpükleri temizleyin.

1. adim
2. adim

3. adim
karadut reçeli

No comments: