Friday, May 11, 2012

EBEGÜMECİ VE KAZAYAĞI İLE OTLU PEYNİRLİ ENFES BÖREK

ebegümeci ve kazayagi ile otlu peynirli enfes börek!
Tam hayalimdeki böreği yapabildim nihayet! Sanırım şu ana dek yaptığım en güzel börek bu oldu! Nasıl iştahla tükettiğimizi anlatamam! 

Kazayağını pazarda bir süredir görüp duruyordum; ama geçmiş yıllarda salata olarak denemiş ve pek beğenmemiştim. Ama böreğe nasıl yakıştığını anlatamam! O yüzden ilk fırsatta gidip pazardan biraz daha alıp şoklayarak istiflemeyi düşünüyorum; yazın da bu enfes börekten mahrum kalmamak adına :) 

KAZAYAĞI

Malzemelerin miktarı, uyumu, sıcacık böreğin çıtır çıtır ağızda dağılması! Daha da önemlisi doğada bulunan herşeye şükretmemi hatırlatan muhteşem ötesi otlar! Mayıs ayındayız; şu an otlar tam mevsiminde; ve zamansız bir lezzet olarak böreğe de inanılmaz yakışıyorlar!

Hane haklı sayısına göre miktarları arttırabilirsiniz; ama ben artık miktarı abartmamaya çalıştığım için bu ölçüleri kullandım. Yine de börek üç dört kişiye yeter ölçüde aslında.

Malzemeler: (3 – 4 kişilik)

2 yufka

İçinin harcı için:
Bir avuç ebegümeci,.
Yarım demet kazayağı
200 gr. Beyaz peynir, çatal yardımıyla ezilmiş

beyaz peynir









1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Börek sosu için:
1 yumurtanın ile beyazı ayrılmış
Yarım bardak süt
2  kaşık zeytinyağı
Yarım bardak soda
2 tatlı kaşığı süzme yoğurt
Böreğin üzeri için
1 yumurtanın sarısı
Çörekotu

Yapılışı:
  1. Ebegümecini temizleyip yıkadıktan sonra yapraklari ile saplarini ayirip düdüklümün buharda pişirme özelliğini kullarak yapraklarla saplari buharda ayri ayri pişirdim. Yapraklar için bir dakika yeterli; ancak saplar 10 dakika istiyor. Alternatif bir yöntem olarak; dilerseniz yapraklari kaynar suya batırıp çıkartın; ılıtıp elinizle sıkıp suyundan arındırın. Saplarin yumusamasi biraz daha uzun sürecegi için saplari 10 dakika kaynatin. Gelişigüzel kıyın.
  2. Buharda pisirme islemini kazayağı için tekrarlayın; ancak yaprak ve sap ayrimina gerek olmadigi için bir dakika yeterli.
  3. İç harç için peyniri, ebegümeci ve kazayağını ve pul biberi karıştırın.
  4. Börek sosu için sos malzemeleri derin bir kaba alıp iyice çırpın. Bu sostan iki üç tatlı kaşığını iç harca katabilirsiniz.
  5. Yufkanın tekini masaya yayın. Ortadan ikiye bölün. 
  6. Yarısını alıp börek sosu ile ıslatın (3 - 4 kaşık ya da 6 – 7 tatlı kaşığı). Yufkanın uzun ve düz olan kısmına iç harcın dörtte birini kenara paralel gidecek şekilde yayın. Daha sonra kenarlarını katlayıp bir rulo haline getirin.
  7. Ruloyu bir borcama alıp helezon şeklini verecek şekilde kendi etrafında döndürerek yerleştirin.
  8. Diğer yufkaları da aynı şekilde rulo haline getirip her defasında helezonun kaldığınız yerinden devam ederek yerleştirin.
  9. yumurta sarısını helezon şeklini verdiğiniz böreğin üzerine sürün. Kalan börek sosunu kaşık kaşık böreğin üzerine gezdirin.
  10. Üzerine çörekotu (susam ya da haşhaş da olabilir) serpin.
  11. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana dek pişirin.

ebegümeci ve kazayagi beraber - ince kiyilmis

3. adim

5. adim

6. adim

6. adim

6. adim
7. adim

8.adim

Enfes börek firinlanmaya hazir!
ebegümeci ve kazayagi ile otlu peynirli enfes börek!


3 comments:

wildcraft diva said...

wow looks amazing,but too advanced for me. I don't recognise the plant (difficult from photo) but I think it's a type of goosefoot(chenopodium). I personally know something with bigger leaves which we called lamb's quaters. Other names you can check are pigweed and fat hen. Also check this link http://www.turkishcuisine.org/english/pages.php?ParentID=4&FirstLevel=30&SecondLevel=31&LastLevel=33

Hér Kitchén said...

thanks for the help! The word we use for it in Turkish is literally translated into English as goosefoot. My dictionary showed me all the words you mention here as well but the google images database does not list anything that looks like what I use here. :) Anyway, I'll just stick with the goosefoot then :)

Btw, it looks advanced but it really is not! It is so yummy! :))

Şifalı bitkiler said...

Neden faydalarını yazmadınız ? İsteyenler şu sayfadan bakabilirler : Ebegümecinin faydaları