Monday, May 21, 2012

ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMA

ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMA
Pazarlarda taze yapraklar ortaya çıkmaya başladı. Ben de madem mevsimi gelmiş diyerekten yarım kilo taze yaprak aldım; aşağıda klasik tarife göre yapılmış (evet, bu sefer hiç değişiklik yapmadım :P) şanı yedidüvele yayılmış yaprak sarmamızın tarifi:

Güncelleme: kuş üzümlü, çam fıstıklı İstanbul usulü zeytinyağlı yaprak sarması tarifi için buraya.








Malzemeler (koca bir tencere çıkıyor)

Yarım kilo taze yaprak; yıkanmış ve sapları bıçakla ayıklanmış

İç harcı için:
2 bardak pirinç, yıkanmış
2 adet büyükçe soğan, incecik kıyılmış
2 – 3 tatlı kaşığı kuru nane
3 – 4 kaşık zeytinyağı
Tuz
2 bardak sıcak su
Pişirmek için:
2 bardak su
1 – 2 kaşık zeytinyağı
1 limonun suyu

Yapılışı:
  1. Öncelikle içini hazırlamakla başlayalım: zeytinyağını yayvan bir tencereye (pilav tenceresi gibi) alıp ısıtın. Incecik kıydığınız soğanları alıp 3 – 4 dakika hafif şeffaflaşana dek kavurun.
  2. Pirinci ekleyip 3 – 4 dakika daha kavurmaya devam edin.
  3. Üzerini örtecek kadar sıcak suyunu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakın. Ben pirinci çok çiğ bırakmıyorum ancak çok yumuşamasına izin de vermiyorum. Çok çiğ kalırsa sardıktan sonraki pişme süresi uzuyor; çok yumuşarsa da sardıktan sonra pişme esnasında pirinç lapa gibi oluyor. Pişme süresini size bırakıyorum çünkü pirincin kalitesine göre sürenin değiştiğini gördüm. Bu aşamada aşırı pişirmektense çiğ tarafında kalması tabii ki tercih edilmeli.
  4. Pirinç hazır olduktan sonra altını kapatıp kuru naneyi ve tuzunu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
  5. Iç harcı soğurken yaprakları hazırlamaya başlayalım: Yaprakları azar azar ayırarak düdüklümün buharda pişirme özelliğini kullanarak 2 – 3 dakika boyunca buharda pişirdim. Yapraklar taze oldukları için bu aşama sayesinde sarmanın pişme süresini kısaltmış oldum. Sarmadan önce fazla su çıksın diye de yaprakları elimle azıcık sıktım.
  6. Sarma işlemine başlayalım: içi yaprakların damarlı kısmına koyacağız. Yaprağın büyüklüğüne göre iç harcından alıp yaprağın geniş olan üst tarafına yakın olacak şekilde orta yerine istediğiniz kalınlıkta sigara şeklini vererek iç harçtan yerleştirin. Daha sonra harcın üst tarafında kalan yaprakları harcın üzerine doğru kapatın. Yanlarını da içe doğru kıvırarak rulo yapın. Sigara böreği yapar gibi bir işlem.
  7. Taze yaprağın saplarını ve yırtık olup da kullanamadığınız yapraklari sarmayı pişireceğiniz tencerenin dibine yayın. Üzerine sarmaları yerleştirin.
  8. Limon suyunu, suyu ve zeytinyağını karıştırıp sarmanların üzerine gezdirin.
  9. Kapağını kapatıp kısık ateşte 30 – 40 dakika pişirin. 

iç harci

ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMA

No comments: