Tuesday, February 26, 2013

PAZI SAPI İLE HUMUS



PAZI SAPI İLE HUMUS

İki gün önce iki bağ pazıdan bir tencere zeytinyağlı pazı dolması yaptım. Daha önce tarifini paylaştığım bu yemek o kadar güzel oldu ki ilk fırsatta daha fazla yapmak farz olmuştu :) Ancak iki bağ pazıdan çıkan sapları atmaya kıyamadığım için daha önce Lübnan’lı bir blog yazarının sitesinde gördüğüm humus tarifini uygulamak aklıma geldi. Bahsettiğim tarifin linki burada

Verilen tarifi sadece ölçülerde bir iki nüansla uyguladım; ancak bana pazı sapları fazla sulu geldi. Lezzeti bozan birşey değil ama tok bir yakalamayı engelliyor bana göre. Bir dahaki sefere pazı saplarını robottan geçirmeden yapacağım; o şekilde daha başarılı olacağını düşünüyorum. 

Malzemeler

İki bağ pazının sapı, yıkanıp 1 – 2 cm. boyutunda doğranmış

iki bağ pazının sapı
bağ pazının sapı - doğranmış











3 kaşık tahin
Yarım limonun suyu
1 ufak sarımsak, ezilmiş
Tuz
Bir fiske toz şeker (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Üzerine gezdirmek için sızma zeytinyağı ve bir kaç adet ceviz

Yapılışı

  1. Pazı saplarını 6 – 7 dakika buharda pişirdim. Buharda pişirme yöntemi sizin için uygun değilse yumuşayana dek az suda haşlayabilirsiniz.
  2. Yumuşamış olan pazı saplarını robottan geçirip püre haline getirdim (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  3. Ilımasını beklemeden tahini, ezilmiş sarımsağı ve limon suyunu ekleyip karıştırdım. Tuz ve toz şeker ekleyerek tatlandırdım. Üzerine zeytinyağı ve ceviz ile servis yaptım. 


1. adim - Pazı saplarını buharda pişirdim

2. adim - pazı saplarını püre haline getirdim

PAZI SAPI İLE HUMUS

PAZI SAPI İLE HUMUS


Tarifle ilgili notlar

  • Tarifte toz şeker geçmiyordu ancak şeker hariç tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tat bana biraz eksik geldi. Şeker ile eksikliği gidermiş oldum. Siz de tarifi şeker eklemeden önce tadıp ihtiyaç duyarsanız şeker de ekleyebilirsiniz.
  • Yukarıda yazdım ama tekrarlamakta fayda var: püre yapılan pazı sapları bence biraz fazla sulu bir tat veriyor. Lezzeti bozan birşey değil ama tok bir yakalamayı engelliyor bana göre. Bu yüzden püre yapmak yerine bir dahaki sefere haşladıktan sonra bıçakla gelişigüzel kıymayı düşünüyorum. 

No comments: