Friday, February 15, 2013

ZEYTİNYAĞLI AYVALI KEREVİZLİ TERBİYELİ YER ELMASI



Ayvali kerevizli terbiyeli yer elmasi
Elimde kalan son ayva için böyle bir deneme yapmak istedim; pazardan bir adet kereviz ve yer elması tedariği ile denemeyi başarıyla sonuçlandırmış oldum: sonuçta yemek son derece lezzetli oldu. 

Kerevizin tadı ayvanın meyve tadı ile daha da yumuşadı; yer elması ise zaten uyumlu tatta bir köksü – o yüzden sıklıkla pişirilebilir bir kombinasyon. Yer elmasını zaten ne yapıp edip senede bir kere de olsa tüketin diyorlar; öyle şifalı birşeymiş. 
 
Malzemeler (4 kişilik)
Yarım kilo yer elması (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 adet ufak boy kereviz
1 adet orta boy ayva
1 büyük soğan, yarım halkalar şeklinde doğranmış
1 orta boy havuç, halka halka doğranmış
2 kaşık pirinç, ılık suda bekletilmiş
Zeytinyağı

Terbiyesi için (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 ufak portakalın suyu
1 yarım limonun suyu
1 kaşık un
1 yumurta

Yapılışı:

  1. Yer elmasını soyup küp küp doğrayıp kararmasın diye bir iki damla limonlu suyun içinde bekleterek bir kenara aldım.
  2. Zeytinyağını geniş bir tencereye alıp ısıttım. Soğan ve havucu ekleyip 2 – 3 dakika kavurdum.
  3. Kerevizi soyup küp küp doğradım ve hemen düdüklümün buharda pişirme özelliğini kullanarak önceden 3 dakika buharda pişirdim (Alternatif olarak siz haşlama yoluna gidebilirsiniz). Kerevizi tencereye ekleyip soğan ve havuçla birlikte kavurmaya devam ettim.  
  4. Ayvayı da soyup düdüklümün buharda pişirme özelliğini kullanarak üç dakika buharda pişirdim. Alternatif olarak siz haşlama yoluna gidebilirsiniz (bkz Tarifle ilgili notlar).
  5. Ayvayı da tencereye ekleyerek kavurmaya devam ettim.
  6. Daha sonra yer elmasını içinde beklettiğim limonlu suyu ile birlikte yemeğe kattım. Pirinci ekledim. Kapağını kapatıp kısık ateşte yer elması yumuşayıncaya dek pişirdim. Ayva ve kerevizi buharda pişirmek için kullandığım sudan yer yer kepçe ile su takviyesi yaptım.
  7. Terbiyesi için bir kasede limon ve portakal suyunu yumurta ile çırptım; bir kaşık ununu da ekleyerek pürüzsüz bir karışım elde ettim.
  8. Yer elmaları da yumuşayıp pirinç piştikten sonra yemeğin suyundan bir kepçe alarak kasedeki terbiyeye ekleyip tel çırpıcı ile hızlıca karıştırdım. Bu işlemi bir kaç kere tekrar ettikten sonra terbiyeli karışımı yemeğe ekleyip kısık ateşte 5 dakika daha pişirmeye devam ettim. Altını kapatıp tuzla tatlandırarak bir miktar daha dinlendirdim. 
2. adim - sogan ile havucu zeytinyaginda kavurdum

3. adim - buharda pisirdigim kerevizi sogana ve havuca ekledim

4. adim - ayvayi buharda pisirdim

5. adim - ayvayi yemege kattim

Ayvali kerevizli terbiyeli yer elmasi

Ayvali kerevizli terbiyeli yer elmasi

Ayvali kerevizli terbiyeli yer elmasi


Tarifle ilgili notlar:

  • Yer elmasını seçerken soymak kolay olsun diye çok küçük ve yamuk olanları değil de orta boyda ve düzgün şekilli olanları alıyorum.
  • Terbiyesi için portakal suyu eklemek yerine sadece limonla yapmayı tercih edebilirsiniz; ancak portakal suyu cidden yemeğin tadını çok daha yumuşak bir hale getirdi. Pirinç de eklediğimiz için terbiyesini yapmamayı da tercih edebilirsiniz.

No comments: