Wednesday, February 6, 2013

YAYLA ÇORBASI


YAYLA ÇORBASI
Küçüklüğümden beri yayla çorbasına bayılırım; hatta eskiden otobüs yolculuklarında verilen her molada çorba içmek gibi bir huyumuz vardi ve sanırım bir kez bile yayla çorbasından başka birşey içmedim :)
 
Yapımı son derece basit olsa da yoğurdun kesilmemesi gerektiği için biraz uğraştırıyor gibi gelirdi eskiden; şimdi daha pratik bir yöntem buldum – mutluyum gururluyum :-)

Malzemeler (3 – 4 kişilik)
4 – 5 çorba kaşığı tepeleme süzme yoğurt (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı pirinç
Su
Tuz
Üzeri için:
Zeytinyağı ve tereyağı
Kuru nane

Yapılışı:

  1. Ufak boy çorba tenceresine pirinci ve tencerenin üçte dördünü dolduracak kadar suyu alıp kaynattım.
  2. Bu arada, yoğurdu bir kaba alıp bir bardak soğuk su ekleyip çırparak sıvı hale getirdim. Daha sonra yumurtayı ve unu ekleyip blenderdan geçirdim (bu sayede tel çırpıcı ile karşılaştırıldığında gerçekten hiç bir pürüz kalmıyor)
  3. Su kaynayıp da pirinçler yumuşadığında bir kepçe kaynayan sudan alıp yoğurtlu karışıma ekleyip karışımı hızlıca karıştırdım. Yoğurdun kesilmemesi için bu işlem gerekli. Daha sonra bir kaç kere daha bu işlemi tekrar edip yoğurtlu ve sıcak sulu karışımı tencereye ekledim ve tel çırpıcı ile karıştırmaya devam ettim. Yüksek ateşte pişirme işlemi yaptığımız için saatlerce karıştırmamıza gerek kalmayacak. Çorba kaynayınca altını kısıp beş dakika daha bu şekilde kaynattım ve tuzunu ekledim.
  4. Üzeri için: çorbanın üzerine orta yerine damak zevkime göre kuru nane koydum. Bir tavaya yağı alıp yağı kızdırdım ve çorbanın üzerindeki kuru nanenin üzerine döktüm. Çorba servise hazırdır :)


2. adim - yogurt ve suyu blender yardimiyla karistirdim

4. adim - yayla çorbasina yagda nane ile sos yaptim

Yayla çorbasi
YAYLA ÇORBASI

 
 
 

Tarifle ilgili notlar

  • Ben yayla çorbasının azıcık mayhoş tatta olmasını sevdiğim için yoğurdu ekşiterek yapıyorum; bunun için yogurdu bir – iki saat oda sıcaklığında bırakmanız yeterli.
  • Eskiden yayla çorbasını farklı şekilde yapardım: yoğurdu un ve yumurtayla karıştırıp soğuk suyu ekleyerek tencereye alıp kısık ateşte yoğurt kesilmesin diye dakikalarca karıştırırarak pişirirdim. Bu tarif ettiğim yöntem çok daha pratik geldi açıkçası. 
 

No comments: