Friday, March 15, 2013

BOHÇA DOLMASI


BOHÇA DOLMASI
Senelerdir hem Lezzet hem de Sofra dergilerini aylık olarak alırım; evimde 2008 yılından itibaren biriktirmiş olduğum bir arşiv var. Malesef gördüğüm ve beğendiğim tarifleri uygulama oranım çok az. Bundan böyle ay be ay elimdeki o aya ait tüm sayıları tarayıp beğendiğim tarifleri denemeye karar verdim. Nasıl ama harika fikir değil mi? :)

İlk denediğim tarif Lezzet dergisinin 2012 Mart sayısından bohça dolması olmuş oldu. Tarifi pek bir pratik bulduğumu söylemeliyim; etli lahana dolmasının pratik versiyonu diyebilirim. Tarifi uygularken çok az değişiklik yaptım; kendi yaptığım gibi anlatıyorum. 
Açıkçası iki derginin de verdiği tariflerde püf nokta ve hazırlama aşamalarının yeteri kadar detaylandırılmadığını düşünüyorum; ben kendi elimden geldiğince daha net olmaya ve detay vermeye çalıştım. 

Malzemeler

1 adet ufak boy sarmalık lahana

İç malzemeleri
250 gr. kıyma
1 orta boy soğan, ince kıyılmış
1 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak, ince kıyılmış
Kuru nane
Karabiber
Tuz
3 – 4 kaşık ılık su

Yapılışı

  1. Lahananın yapraklarını hazırlamak için: Benim lahanam biraz sıkı olduğu için geniş ve derin bir tencerede suyu kaynattım. Bu arada lahananın baş kısmının çevresini dikkatlice keserek içeri doğru oyup ortasındaki sert kısımlarını ayıkladım. Daha sonra lahanayı yıkayıp kaynayan tuzlu suya önce oyulmuş kısmı yüzeyde kalacak şekilde bıraktım. 5 – 10 dakika boyunca haşladıktan sonra bu sefer dikkatlice çevirdim; bu sefer de oyuk olan kısmı tencerenin içinde kaldı. Yine bir 5 – 10 dakika haşladıktan sonra suyunu süzdürerek lahanayı çıkarttım ve ılıması için bir kenara aldım.
  2. Bu arada tavaya zeytinyağını alıp ince kıymış olduğum soğanları ve sarımsakları 2 – 3 dakika boyunca soteledim. Pirincini ekleyip kavurmaya devam ettim. Pirinç şeffaf renk alır gibi olduğunda 3 – 4 kaşık ılık su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene dek pişirdim. Pirinç suyunu çekince altını kapatıp ılımaya bıraktım.
  3. Pirinç ılırken bu sefer lahana yapraklarını ayıklamaya başladım. Bunun için dışarıda kalan yaprakları teker teker yırtmamaya özen göstererek alıp ayırdım. Dış kısımdaki büyük yaprakları suya temas edip de çok yumuşamış oldukları için bir kenara ayırdım.
  4. İç ılıdıktan sonra kıymasını ve diğer tüm iç malzemelerini karıştırdım.
  5. Bohçayı hazırlarken her yaprak için yaprakların damarlı kısımlarını temizleyip mecburen bazılarını iki üç parçaya böldüm.  Lahana yapraklarını yuvarlak bir kaseye kenarları sarkacak şekilde yaydım. Bunun da orta yerine başka bir yapraktan ya da yaprağın kendisinden şekli elverdiği ölçüde koparmış olduğum ufak bir yaprak parçası koydum. Bu sayede bohçayı kapattığım kısmı kat kat iken kasenin  içinde kalan kısmı ince bir kat olarak kalmamış oldu. Bu işlemi tüm yapraklar için tekrarladım.
  6. Daha sonra geniş bin tencerenin dibine bir kenara ayırmış olduğum lahananın dış yapraklarını yerleştirdim. Bohçaları kapattığım yerlerı tencerenin dibine gelecek şekilde tencereye yerleştirdim.
  7. Lahananın yapraklarını haşlamış olduğum ılık sudan bir iki parmak olacak şekilde tencereye gezdirdim ve kısık ateşte yumuşayıncaya dek pişirdim. 

BOHÇA DOLMASI



Tarifle ilgili notlar
  • Ben tereyağı eklemeyi unutmuşum; son aşamada pişirirken bir kaç parça tereyağı ekleyerek pişirebilirsiniz.
  • Arada gerçekten küçük kalan ve şekil vermekte zorlandığım lahanaları da ayırıp normal sarma şeklinde hazırladım.

No comments: