Thursday, December 26, 2013

TERBİYELİ KIŞ ÇORBASI


TERBİYELİ KIŞ ÇORBASI

Terbiyeli yemeklere bayılıyorum. Kimisi sadece yoğurtla yapılıyor, kimisi de limonla. Ancak ben terbiyeyi hemen hemen her zaman yogurt ve limon ile yapıyorum. 

Bu çorbayı da elimde kalan malzemeyi değerlendirmek için yaptım ama öyle pratik ve öyle lezzetli ki gelecekte daha sıklıkla yapacağımı düşünüyorum. 




Malzemeler

150 gr. yağlı kıyma
Orta boy kuru soğanın yarısı, incecik kıyılmış
3 – 4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
Maydanoz yaprakları, kıyılmış
Dereotu yaprakları, kıyılmış
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Tereyağı
1 – 2 damla zeytinyağı
Su
Tuz

Terbiyesi için
2 kaşık süzme yoğurt
1 yumurta
1 kaşık silme un
Limon suyu (miktarda ve kullanıp kullanmamakta tercih sizin)

Yapılışı

  1. Bir tavayı ısıtıp kıymayı ve soğanı ekledim. Azıcık çevirdikten sonra tavaya yapışır gibi olduğunda yağını ekledim. Kıyma suyunu bırakınca altını kapatıp baharatını ve bulgurunu ekleyip karıştırdım.
  2. Çorba tenceresine suyu alıp kaynatmaya başladım. Su kaynayınca içine kıymalı malzemeyi koydum; kaynatmaya devam ettim. Üzerinde biriken köpükleri kaşığın ucuyla temizledim. Bulgur yumuşayıncaya dek kaynattım ilk etapta.
  3. Çorba kaynarken, bir kenarda terbiyesinin malzemelerini bir kaseye alıp homojen bir hal alana dek tel çırpıcımla iyice çırptım.
  4. Kaynayan çorba suyundan alıp bir kaşık terbiyeye ekleyip anında ve aynı yöne doğru, terbiye suyla iyice karışana dek hızlıca karıştırdım. Bu işlemi bir kaç kere daha tekrar ettikten sonra kasedeki terbiyeyi çorbaya ekledim; altı kısık olarak karıştırarak bir taşım daha kaynatıp altını söndürdüm.
  5. En son tuzunu ve yeşilliğini ekleyip karıştırıp servise hazır hale getirdim. 


TERBİYELİ KIŞ ÇORBASI

No comments: