Thursday, December 5, 2013

ISPANAK KÖKÜ YEMEĞİ

ISPANAK KÖKÜ YEMEĞİ
Şimdi yine şahane bir tarif ile karşınızdayım! Aslında ailecek ıspanak kökünün değerlendirilip de muhteşem bir yemeğe dönüşebileceğini bilmiyorduk; ta ki annemin Antep’li arkadaşından bu tarifi alana dek. Şimdilerde ara ara yaptığım bir yemeğe döndü ıspanak kökü yemeği. Artık zaten hemen her büyük market zincirinde paketlenmiş halde ıspanak kökünü bulmak da sorun olmadığı için istediğiniz zaman yapabilirsiniz :)

Malzemeler
500 gr. ıspanak kökü, çok iyi yıkanmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 ufak su bardağı haşlanmış nohut (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası (tercihen acı)
1 kaşık sumak ekşisi (yoksa damak zevkinize göre limon suyu)
1 – 2 diş sarımsak; kabaca ezilmiş
3 – 4 kaşık zeytinyağı
1 çay bardağı su
Tuz 

Yapılışı

  1. Zeytinyağını geniş tencereme aldım; soğanı ekleyip kavurdum. Soğan pembeleşince salçaları ekleyip kokusu çıkıncaya dek kavurmaya devam ettim.
  2. Ispanak kökünü ekleyip üzerine nohutu boşalttım. Kısık ateşte pişmeye aldım; bu arada kökleri ara ara ters yüz ettim. Ispanak kökünün rengi dönünce suyunu ekleyip bir süre daha pişirmeye devam ettim.
  3. Altını kapatıp ezilmiş sarımsaklar ile sumak ekşisini ekleyip bir kere daha karıştırıp kapağını kapatıp dinlenmeye bıraktım. 


2. adim - Ispanak kökünü ekleyip üzerine nohutu boşalttım

ISPANAK KÖKÜ YEMEĞİ



Tarifle ilgili notlar:

  • Paketli ıspanak kökleri çok masum bir şekilde temiz görünüyorlar ancak yine de feci kumlu oluyorlar. O yüzden yıkarken 4 – 5 kere suyunu değiştirmeniz gerektiğini hesaba katmayı unutmayın.
  • Nohutun yanı sıra bu yemek yeşil mercimek katılarak da yapılıyor. Benim elimde haşlanmış hazır mercimek olmadığı için es geçmek durumunda kaldım. Elinizde varsa, göz kararınıza göre bir yemek kaşığından bir çay bardağına kadar bir miktar haşlanmış yeşil mercimek de ekleyebilirsiniz.

No comments: