Wednesday, December 11, 2013

TERBİYELİ ETLİ KABAK DOLMASI



TERBİYELİ ETLİ KABAK DOLMASI
Esnaf lokantalarının terbiyeli etli yaprak sarmalarına karşı büyük bir zaafım var. Üst üste aynı yere gidip aynı sarmadan yemişliğim çoktur :) 

Yemek dergilerimi karıştırırken Sofra dergisinin Aralık 2013 sayısında kabak dolması için terbiyeli bir tarif verdiklerini gördüm. Benim gibi yaprak sarması ile uğraşmaya üşeniyorsanız kesinlikle muhteşem bir fikir :)

Ben de tarifi kendi kararıma göre yaptım; yaptığım şekliyle anlatıyorum. 

Malzemeler (9 adet dolma çıktı)

3 adet uzun ve kalınca kabak (Bkz. Tarifle ilgili notlar)
150 gr. yağlı yemeklık kıyma
1 ufak soğan, ince kıyılmış
4 kaşık yemeklik bulgur
2 – 3 kaşık kısırlık bulgur (bkz. Tarifle ilgili notlar)
4 – 5 dal maydanoz, kıyılmış
Dereotu, kıyılmış
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Zeytinyağı
Su

Terbiyesi için:
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tepeleme süzme yoğurt
Yarım limonun suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Yapılışı

  1. Kabakları yıkayıp ortadan üçe kestim. İçlerini diplerinde bir santim kadar kabak kalacak şekilde temizledim (ki böylece kabağın dibini delmemiş oluyoruz)
  2. Tavayı ocağa alıp ısıttım; kıymayı, kıyılmış kuru soğanı ve tuzu ekleyip kıyma yağını bırakınca altını kapattım.
  3. Kıymaya bulgurunu ekleyip karıştırdım ve ılımasını bekledim. Ilıdıktan sonra da kıyılmış yeşilliğini ve baharatını ekledim.
  4. Bu malzemeyi kabakların içine doldurdum.
  5. Bir tencereye kabakları yerleştirdim, ve yarısına gelene dek kenardan su ekledim (dolmaların üstünden gezdirerek değil!). Üzerine göz kararı zeytinyağı gezdirip kapağını kapattım; ocağın altını açtım. Su kaynamaya başlayınca altını kısıp yarım saat pişmeye bıraktım.
  6. Bu arada terbiyesini hazırladım: yoğurdu, unu, limon suyunu ve yumurtayı tel çırpıcımla pürüzsüz bir hal alana dek iyice çırptım.
  7. Bu süre geçtikten sonra kaynar sudan bir iki kaşık terbiyeme ekleyip terbiyeyi hızlıca çırpmaya devam ettim. Bu işlemi bir kaç kere daha tekrarladıktan sonra terbiyeyi yemeğin suyuna kenardan döktüm. Bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapattım. Yalnız dergide anlatıldığı haliyle bu şekilde terbiye eklentisi yapmak oldukça zor oldu ve terbiyem malesef istediğim pürüzsüzlükte olmadı (eşimin yine “en dürüst blog yazarı sensindir heralde” diyerek güleceğine eminim:)); bir dahaki sefere şu şekilde yapmayı planlıyorum: kabaklar piştikten sonra kabakları servis tabağına alıp tencerede kalan suyu ile işlem yapacağım. Bu şekilde terbiyeyi eklediğimde karıştırmak mümkün olacak gibi görünüyor. Onun dışında gerçekten enfes bir tarif. 


iç malzemesi

kabaklari oydum basucuma koydum :p

kabaklari doldurdum

terbiyesinin malzemesi

TERBİYELİ ETLİ KABAK DOLMASI

TERBİYELİ ETLİ KABAK DOLMASI


Tarifle ilgili notlar:

  • Kabak dolması için kabakların eğrilerinden değil de düzlerinden seçmeye çalışın. Bu sayede daha kolay doldurursunuz hem de kabaklar tencereye dizilirken yana yatmazlar.
  • Terbiyede ben muhakkak azıcık ekşilik olsun istiyorum. Siz damak zevkinize göre es geçebilirsiniz.

No comments: