Friday, May 16, 2014

SOFRA VE MUHABBET USULÜ KUŞKONMAZLI PASTIRMALI ERİŞTE MAKARNA


KUŞKONMAZLI PASTIRMALI MAKARNA
Bu tarif öyle muhteşem oldu ki fotoğraflarla ilgili yaşadığım sorunun çözülmesini beklemeden yayımlamak istedim........ama yayımlayamadım :D Tarifi bir arkadaşıma yolladım "tencereyi yaladık" dedi. Doğrusunu söylemek gerekirse ben de aynı haldeydim :D 

Neden mi? Kuşkonmaz ile çok yakışan bir tat varsa o da krema. Dışarı çıkıp alışveriş yapmaya üşendiğim şu günde daha önce yapmış olduğum carbonara tarifi aklıma düştü (yumurtayla yapılan o tarif de burada). Ancak biraz elimdeki malzemelerden dolayı biraz da kuşkonmaz ve krema ikilisine olan güvenimden dolayı bu tarifi ortaya çıkarttım. İtalyan ve Türk usulü muh-te-şem ötesi bir lezzet yakaladım. Öyle ki bir arkadaş toplantısında misafirlerime ikna etmeyi düşünecek kadar güzel oldu bu tarif. 


Ölçüleri yaptığım gibi veriyorum; damak zevkinize ve göz kararınıza göre ya da tamamen kişi sayısına göre hesap usulüyle malzeme miktarının katlarını alarak makarnanızı yapabilirsiniz. 

Malzemeler (1 – 2 kişilik)

1 / 2 paket Filiz yumurtalı makarna serisinden erişte (150 - 170 gr.)
7 – 8 adet haşlanmış beyaz kuşkonmaz (bkz. Tarifle ilgili notlar), serçe parmağımdan daha ufak şekilde doğradım
1 adet közlenmiş kırmızı kapya biber
1 – 2 adet ince az acı yeşil biber,  ince doğranmış
50 – 80 gr. Kaşar peyniri, rendelenmiş
50 – 80 gr. Tahsildaroğlu İzmir tulumu, rendelenmiş (bkz. Tarifle ilgili notlar)
5 – 6 dilim çemensiz pastırma, gelişigüzel doğranmış
Bir dal taze biberiye (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 tatlı kaşığı hardal (tercihe bağlı)
1 ufak diş sarımsak, doğranmış
Tereyağı
120 – 125 gr. Krema (bir paketin yarısı kadar – göz kararı ekledim)

Yapılışı

  1. Makarnayı paketteki talimatlara göre haşladım ve süzdürdüm.
  2. Bir tavaya tereyağını aldım erittim. Doğramış olduğum biberleri ve sarımsağı sotelemeye başladım.
  3. Çok vakit geçirmeden kuşkonmazları ve pastırmayı tavaya alıp sotelemeye devam ettim. Bu esnadan sonra biberlerin durumuna göre soteleme işlemini sürdürdüm; ancak totalde biberleri çok pişirmedim, azıcık diri kaldılar. Bir de kuşkonmazlar da dağılmaya başlayacaklar; sonuçta makarnanızda yarı taneli yarı püre halinde kuşkonmaz olacak. 
  4. Sos tencereme kremayı aldım ve ocağın en ufak gözünde ve en kısık ateşte ısıtmaya başladım. Baharatını ve biberiyesini ekleyip sürekli karıştırdım. Bu esnada rende peynirimden de göz kararı ekleyerek sosun altını kapattım. Krema ile işlem yaptığımız için bu işlem çok uzun sürmeyecek.
  5. Haşlanan makarnaya kuşkonmaz ve pastırma karışımını ekleyip karıştırdım. Kremalı karşımını da ekleyip karıştırıp servis yaptım. 


KUŞKONMAZLI PASTIRMALI MAKARNA


Tarifle ilgili notlar:

  • Beyaz kuşkonmazın tazesini bulamadığım için konservesini kullanıyorum. Süper marketlerde bulabilirsiniz.
  • Biberiyenin kurusu da iş görür; ben çok sevdiğim için esirgemeden koyuyorum. Damak zevkinize göre az ya da çok ekleyebilirsiniz.
  • İzmir tulumu Tahsildaroğlu’nun. Markette her İzmir tulumunu beğenmiyoruz; özellikle belirtmek istedim. Bu arada makarnaya inanilmaz iyi gitti; bayıldım bittim. 
  • Makarna çeşidi olarak tagliatelle de çok yakışacaktır. 

No comments: