Saturday, August 23, 2014

FIRINDA LORLU, YEMİŞLİ PORTO ŞARAPLI İNCİR



FIRINDA LORLU, YEMİŞLİ PORTO ŞARAPLI İNCİR
Herkese merhaba, 
 
Bugün Avrupa mutfağından esinlenerek yaptığım bir tatlı tarifi ile karşınızdayım. Fırınlanmış meyveleri çok severek tüketiyorum; peyniri de keza tatlılara pek bir yakıştırıyorum. 

Bu tatlıyı kızılcık soslu patates püreli kuzu pirzoladan sonra servis ettim eşime. Kendisi normalde lor peynirinden pek hazzetmez ancak bu tatlıyı severek yedi. 


Malzemeler

4 taze incir
120 gr. kahvaltılık tuzsuz lor
5 adet ceviz
15 adet şam fıstığı, iç ve dış kabukları soyulmuş
Yarım kahve fincanı Porto şarabı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 tatlı kaşığı tepeleme tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığına getirilmiş
1 – 2 tatlı kaşığı süzme bal (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Yapılışı
  1. Cevizi ve şam fıstığını dişe gelir şekilde bıçağımla irice kıydım.
  2. Loru bir kaba alıp çatalla ezdim. Cevizi, şam fıstığını, Porto şarabını ve oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip ezerek iyice karıştırdım.
  3. İncirlerin sivri uçlarını temizleyip fırın kabına oturttum; her birini ortadan çarpı yaparak çizerek aralarını açtım.
  4. İncirlerin orta yerine lor peynirli karışımı pay edip elektrikli mini ızgaramda 5 – 10 dakika arasında bir sürede üzerleri kızarana dek pişirdim (bkz. Tarifle ilgili notlar)
LOR ve YEMİŞ

FIRINDA LORLU, YEMİŞLİ PORTO ŞARAPLI İNCİR


Tarifle ilgili notlar
  • Porto şarabınız yoksa kırmızı şarap da ekleyebilirsiniz. O halde damak zevkinize göre 1 – 2 tatlı kaşığı daha süzme bal ekleyebilirsiniz. Şarap tercih etmiyorsanız vişne suyu ya da üzüm şırası da deneyebilirsiniz; ben denemedim ama uyacağını düşünüyorum.
  • Bal miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben denemek için aslında incirlerin yarısını bal eklemeden yaptım; ancak en az bir tatlı kaşığı bal istediğini söyleyebilirim.
  • Seyyar mini ızgara kullanmıyorsanız fırınınızın ızgarasında da yapabilirsiniz; hatta daha iyi olacağını düşünüyorum.

No comments: