Friday, August 8, 2014

DAMLA SAKIZLI KEBAP

DAMLA SAKIZLI KEBAP
Şimdi paylaşacağım tarifin tadı, kokusu, yemesi muh-te-şem! Görüntüsü inanın bu saydıklarımın yanında çok alçakgönüllü kalıyor. Elimdeki eti bu şekilde pişirmeye tarif taraması yaparken karşılaştığım bir tariften sonra karar verdim. Anadolu’nun ve tüm dünyanın enfes yemeklerini ve tariflerini keşfetmekten nasıl zevk alıyorsam Osmanlı mutfağının eski usül yemeklerini ve tariflerini de keşfetmekten o kadar zevk alıyorum. O yüzden şu blogda gördüğüm bu tarifi kendimce uygulamaktan hiç çekinmedim. Şu an bu yazıyı ev buram buram damla sakızı ve baharat kokarken yazıyorum ve inanın çok az yemek bu kadar güzel kokar! 

Et yemeklerinde gül suyu ve damla sakızı kullanmak pek çokları için cazip görünmeyebilir; ancak unutmayın ki damak zevki geliştikçe değişik gelen, duyulmadık kombinasyonları da takdir etmeyi öğrenir insan. Kendi kültürümüze sahip çıkmak istiyorsak mutfağımızın bu kadim reçetelerini mutfağımıza katmaktan çekinmememiz ve bu zevklerin kaybolmasına izin vermememiz gerekir. Bu arada söylemek istediğim diğer bir şey de yemeğin tadını Tayland’da yediğim bazı yemeklerin tadına benzettim :) Eşim de Belçika’da sıklıkla yapılan ve stoverij dediğimiz yemeğe benzetti; ki aslında ona da benziyordu gerçekten de! Bol baharatlı bir yemek olmasından sanırım. 

Ben tarifi kendi yaptığım gibi anlatıyorum; linkini verdiğim tariften çok da farklı değil. Bu haliyle muhteşem bir yemek tarifi paylaşmış olduğum için de ayrıca mutluyum :)

Malzemeler (2 – 4 kişilik)

700 gr. kuşbaşı dana eti (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
3 adet mercimek boyunda damla sakızı
1 tatlı kaşığı gül suyu
1 orta diş sarımsak
1 tatlı kaşığı dolmalık kuş üzümü
1 çay kaşığının ucuyla tarçın
1 çay kaşığının ucuyla yenibahar
1 çay kaşığının ucuyla kimyon
1 çay kaşığı ucuyla zerdeçal
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı silme un
Su
Az tuz (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Toz şeker

Yapılışı

  1. Teflon tencereyi yüksek ateşe oturtup ısıttım; eti ekleyip bir iki karıştırarak yüksek ateşte yarı pişirdim.
  2. Kuru soğanı ekleyip bir iki kere daha karıştırdıktan sonra yağını ekledim. Bu şekilde de yağın rengi azıcık dönene dek (bkz. Tarifle ilgili notlar) biraz kavurup bir çay bardağı ılık su ekleyip kapağı kapalı olarak yarım saat kısık ateşte pişirdim. Dibine tutmaması için arada bir ya da iki kere karıştırabilirsiniz. Et yumuşadıktan sonra yemeğin çok az bir suyu kalmalı; bu suyu bir sonraki aşamada kullanacağız. Su kalmazsa, biraz daha ılık su ekleyip bir iki taşım daha kaynatabilirsiniz.
  3. Havanımda damla sakızını ve gül suyunu beraber ezdim. Sarımsağı da ekleyip iyice ezdim. Üzerine unu ve bir çay bardağı suyu ekleyip tel çırpıcımla pürüzsüz bir sıvı olana dek karıştırdım. Baharatını da ekleyip karıştırdıktan sonra etin sıcak suyundan bir kaşık alıp damla sakızlı karışıma ekledim ve iyice çırptım. Bu karışımı da yemeğin içine döküp güzelce karıştırdım.
  4. Dolmalık kuş üzümünü, tuz ve toz şekerini de ekleyip kuş üzümleri şişene dek bir – iki taşım daha pişirip altını kapattım. 
DAMLA SAKIZLI KEBAP

Tarifle ilgili notlar

  • Dana eti yerine kuzu eti de olur; elinizde hangisi varsa.
  • Yağı kavururken yakmadan azıcık rengini döndürebilirsiniz; biliyorsunuz sağlıksız şeyler daha lezzetli oluyor :)
  • Bu yemek çok fazla tuz istemiyor; o yüzden bilhassa tuzunu atarken normalde attığınızdan daha az atmanızı öneririm. Yemeği tattığımda toz şeker istediğini düşündüm ve ekledim. Tuz ve şeker ile tatlandırmayı kendi damak zevkinize göre ayarlamalısınız. 

No comments: