Tuesday, August 12, 2014

ERİKLİ KABAK MEZESİ (EKŞİLİ KABAK MEZESİ)

ERİKLİ KABAK MEZESİ
Bu tarif bir takipçimden; sıklıkla yemekle ve gezmekle ilgili paylaşımlarda bulunuyoruz kendisiyle. Kaş tatilinde Ruhi Bey meyhanesinde bu mezeyi denemiş, beğenmiş ve kendisi de evde yapar olmuş. Bana da tavsiye etti; tarifini verdi ve fotoğraflayıp gönderdi. Zamanlaması çok iyi oldu zira komşularla yapacağımız mangal için meze arayışı içindeydim. Kabaklar bahçemden, erikler de yakınlardaki bir ağaçtan :)

Mezenin tadı gayet yumuşak ve sıcak günlerde ağızda ferahlatıcı bir etki de bırakıyor. Takipçimin çektiği fotoğrafın yanı sıra yorumunu da paylaşmış olalım: “Bu mezemizi lezzetli kılan etmen; hem limonun ekşi tadı, hem eriğin mayhoşluğunun kabağın tadı ile uyum sağlıyor olması.”  Tavsiye ederim sarımsaklı mezeleri sevenlere :)

Ben tarifi kendi yaptığım şekilde ve ölçülerde veriyorum; takipçimin de ilettiklerini tarifle ilgili notlar kısmında paylaşacağım. 



Malzemeler (6 kişilik)

3 adet kabak, yıkanmış ve küp küp doğranmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
4 adet mürdüm eriği, 
1 – 2 diş sarımsak, dövülmüş
Yarım limonun suyu
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  1. Kabakları düdüklümün buharlı pişirme özelliğini kullanarak 7 – 10 dakika buharda pişirdim (bkz. Tarifle ilgili notlar). Bir kaba aldım.  
  2. Mezenin sosu için dövülmüş sarımsağı, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kaba alıp tel çırpıcımla çırptım.
  3. Mürdüm eriklerinin kabukları soydum ve çekirdekleri çıkarttım. Küp küp doğrayıp kabaklara ekledim.
  4. Mezenin sosunu üzerine gezdirip, kabakları ezmeden dikkatlice karıştırıp buzdolabına dinlendirmeye aldım. Birkaç saat içinde servis yaptım.
1. adim - kabaklari buharda pisirdim

2. adim - salatanin sosu
3. adim - Mürdüm eriklerinin kabukları soydum ve çekirdekleri çıkarttım.
ERİKLİ KABAK MEZESİ (EKŞİLİ KABAK MEZESİ) - takipçi fotosu

ERİKLİ KABAK MEZESİ

Tarifle ilgili notlar
  • Tarifin orjinali sanırım minik ve yeşil kabuklu olan Girit kabağı ile yapılıyor. Girit kabağı kullanacaksanız adam başı bir adet Girit kabağını soyarak kullanabilirsiniz. Ben sakız kabağı kullandım ve kabuklarını soymadan yaptım; bu şekilde de iki kişi için bir orta boy sakız kabağı şeklinde hesap edebilirsiniz. Çekirdekleri rahatsız edebilir; onları da çıkartarak mezenizi yapabilirsiniz.  
  • Erikten kastımız can erik değil; rengi kırmızıya dönen hafif mayhoş olan sulu erik.
  • Buharda pişirme yöntemi için düdüklü tencere kullanıyorum; ancak düdüklü tencerenizde bunu yapamıyorsanız bir tencerenin dibine azıcık su koyup kaynatın. Üzerine de tencerenin ağzı kadar geniş tel süzgecinizi (suya değmeden asılı kalması gerekiyor) oturtup kabakları ekleyin. Kapağı kapalı olarak buharda pişirme işlemini tamamlayın.
  • Küp küp doğranmış kabağın pişme süresi 10 dakikayı geçmemeli. Tarifte kabağı buharda haşlarken “ok hafif dişe gelecek şekilde” olacağı söyleniyordu. 10 dakika içinde bu kıvama göre biraz daha yumuşamıştı kabaklar. Dişe gelecek şekilde olması için 7 – 8 dakikanın yeterli olacağınışünüyorum. Siz kendi damak zevkinize göre ayarlamayı yapmalısınız.

No comments: