Thursday, August 21, 2014

SHITAKE MANTARLI PASTIRMALI TORCHIETTI


SHITAKE MANTARLI PASTIRMALI TORCHIETTI

Torhietti (torkiyeti okunur) makarnaları İtalyanların şekil olarak minik fenerlere benzeterek isimlendirdikleri bir makarna çeşidi. İtalya’nın Campania bölgesinden çıkma. Benim kullandığım türü yumurtalı versiyonuydu, bazı marketlerde bulabilirsiniz. 

Bu tarif benim kendi oluşturduğum makarna sosu tarifinin bu sefer shitake mantarı, daha bol taze biberiye ve pastırma ile olan versiyonu. Yerken gerçekten kendimizden geçiyoruz; o kadar lezzetli bir sos yarattım, mutluyum gururluyum :)  Misafir ağırlarken dahi yanında bir kadeh beyaz şarapla çok iyi gidecek bir tarif oldu aynı zamanda; anlayın işte ne kadar lezzetli :)

Torchietti ile bu yazı sayesinde tanışıyorsanız domates bazlı her çeşit sosla çok iyi gittiğini unutmayın; yani ister yazın kırmızı domatesleri ve lezzetli fesleğenleri ile ister kıyılmış maydanoz ile yaptığınız tüm soslarla birlikte tüketebilirsiniz. Benim size önerebileceğim güzel soslar tabii ki blogumda yer alıyor ve damak zevkinize göre göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 


Malzemeler (2 – 4 kişilik)

1 paket shitake mantarı (600 – 700 gr.), sert saplarını ayıkladım, çok büyük olanları çok küçültmeden elimle bir – iki parçaya böldüm
250 gr. torchietti
5 – 10 dilim çemensiz pastırma
1 adet kırmızı kapya biber (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 paket krema (200 ml.)
2 diş sarımsak
2 adet chili biber (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 ufak boy yeşil biber
3 dal taze biberiye
Yarım tatlı kaşığı taneli hardal
1 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı trüf aromalı zeytinyağı

Yapılışı

  1. Kapya biberi elektrikli ızgaramda közledim. Çekirdeklerini ayıkladım; kabuğunu soydum. Halka halka dilimleyerek bir kaba aldım.
  2. Makarnayı paketteki talimatlara göre haşlayıp süzdürdüm. Bir tatlı kaşığı trüf aromalı zeytinyağından ekleyip karıştırdım.
  3. Makarna pişerken bir sos tenceresinde sosunu pişirdim: tereyağı ve 1 tatlı kaşığı trüf aromalı zeytinyağını ısıttım. Çiğ biberleri ve sarımsağı doğrayıp bir iki dakika kısık ateşte kavurdum. Mantarları ekleyip iki üç dakika karıştırarak kavurdum. Pastırmayı elimle diderek ekledim ve mantarlarla beraber kısık ateşte kavurmaya devam ettim. İki dakika sonra 2 dal taze biberiyenin yapraklarını, hardalı ve közlenmiş kapya biberi ekledim. Bir – iki dakika da böyle kavurarak kremasını ekledim ve bir tık kaynadıktan sonra altını söndürdüm. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Makarna sosunu makarnaya ekleyip ekstra biberiye yaprakları ile süsleyip servis yaptım. 


SHITAKE MANTARLI PASTIRMALI SOS

SHITAKE MANTARLI PASTIRMALI TORCHIETTI


Tarifle ilgili notlar

  • Kırmızı kapya biberin hazırlarından kullanmıyorum; tam mevsimi olduğu için kendim közleyip hazırlıyorum. Konserve kullanırsanız konservenin tadının makarnanın tadını bozabileceğini düşünüyorum.
  • Sosu pişirirken malzemeleri dişe gelir dirilikte kalacak şekilde pişirdim. Pişirme sürelerini biraz göz kararı olarak veriyorum; siz kendi göz ve damak zevkinize göre hareket edebilirsiniz.

No comments: