Friday, August 22, 2014

KIZILCIK SOSLU KUZU PİRZOLA – AROMATİK PATATES PÜRESİ İLE



KIZILCIK SOSLU KUZU PİRZOLA – AROMATİK PATATES PÜRESİ İLE
Avrupa’da yaşadığım günlerden özlediğim şeylerden biri de meyve sosları ile yapılmış et yemekleri. Bazen yemek kitaplarımı karıştırırken ya da internette gezinirken gördüğüm yemekleri hatırlayıp canım çekiyor. 

Bu sene kızılcık marmeladı yaptım ancak yaptığım marmeladın hem şeker miktarını pek beğenmedim; hem de biraz fazla kaynatmış olduğum için fazla koyulaştı marmeladım. Ziyan olmasın diye etin yanında tüketmek üzere sosa çevirdim; iyi ki de çevirmişim zira hem Avrupa günlerimizi yad etmiş olduk hem de özlediğimiz bir mutfakla ile kendimizce hasret gidermiş olduk böylece. 

Patates püresini de sarımsak ile tatlandırdım; inanılmaz yakıştı. Böyle bir tabağı misafirlerinize de sunabilirsiniz gönül rahatlığıyla. 



Malzemeler (2 kişilik)

4 adet kuzu pirzola
Tuz
Kuru kekik
Kuru biberiye

Kızılcık sosu için
1 yemek kaşığı kızılcık marmeladı
1 minik boy kuru soğan, incecik kıyılmış
1 – 1.5 çay bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım tablet et bulyon

Patates püresi için
2 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 iri diş sarımsak, dövülmüş
1.5 çay bardağı süt
Tuz

Yapılışı
  1. Öncelikle kızılcık sosu ile başladım: sos tenceresine tereyağını alıp yakmadan hafif kızdırdım. Soğanı ekleyip soğanlar şeffaflaşana dek sürekli çevirerek kavurdum. Et bulyon tabletini ekleyip kavurmaya devam ettim. Bu esnada soğan kahverengi bir renk alacak. Marmeladı ekleyip bir yandan karıştırarak azıcık erittim; suyunu ekleyip kaynattım. Kaynayınca altını kısıp sos koyulaşana dek kısık ateşte pişmeye bıraktım.
  2. Patates püresi için patatesleri küp küp doğrayıp tencereye aldım. Üzerini geçecek kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak kaynattım. Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyip patatesler yumuşayıncaya dek pişirdim. Patatesler ezilecek kıvama gelince altını söndürüp suyunu süzdürdüm. Tereyağını ekleyip püre haline gelene dek ezdim. Sütünü de ekleyerek ezmeye devam ettim.
  3. Kuzu pirzolayı pişmeden önce tuz ve baharatladım. Izgarada arkalı önlü pişirdim. Üzerine kızılcık sosu ekleyip patates püresi ile servis yaptım. 

KIZILCIK SOSU

KIZILCIK SOSLU KUZU PİRZOLA – AROMATİK PATATES PÜRESİ İLE

No comments: