Monday, April 16, 2012

TAVUK ETLI ŞEVKETİ BOSTAN

(Türkçe tarif asagida. For the recipe of blessed thistle, please click here)

terbiyeli tavuklu sevketi bostan
Daha önce de bahsettigim gibi Ege otlari’ni artik markette bulabiliyor olmaktan pek mutluyum. 

Ismini kitaplarda gördügüm ya da Egeli esten dostan duydugum ve daha önce hiç tatmadigim otlari kendim deneyebiliyorum. 



Sevketi bostan da bunlardan biri; hatta tüm otlarin arasinda en çok merak ettigim idi. Çok zor bulunurmus, çok lezzetliymis, kilo fiyati çok yüksekmis vs. Gel de merak etme! 

iste karsinizda sevketi bostan!


Nihayet marketten aldigim 500 gr. Sevketi bostan ile hem degisik birsey pisirmis oldum (bu otu daha önce tatmamis olan bizim nezdimizde degisik birsey tabi) hem de merakimi giderdim.
Lezzetini esim de ben de çok begendik dogrusu. Satin aldigim sevketi bostan paketinin üzerinde tarifi yaziyordu; hem ona hem de internetteki tariflere bakarak yaptim kafama göre. 

Internette ve kendi evimdeki yemek kitaplarindan gördügüm kadariyla sevketi bostanin hem etli sicak yemegi hem de salatasi yapiliyor. Ben ilk deneme için etli sicak yemegini deneme yoluna gittim. Hem kuzu etiyle hem de tavuk etiyle yemegi yapabilirsiniz; asagidaki verecegim tarifteki prosedür degismiyor. Benim evimde izgaralik aldigim tavuktan vardi; yagini temizleyip elimden geldigince kusbasi dogradim. Internet tariflerinden birinde tarifi veren bayan elindeki tavuk butu kullanarak yapmisti yemegi. Demek istedigim et konusunda da özgürsünüz! Elinizde ne varsa artik!


Tavuklu sevketi bostan yemegini begendik begenmesine ama nihai karari bir de kuzu etlisini denedikten sonra verecegim! Tavuklu yemegini her halukarda mevsimi geldiginde yapilacak yemekler listeme alirim!


Malzemeler (3 – 4 kisilik):
500 gr. Şevketi bostan, iyice yikanmış ve doğranmış (bir kaç kez sirkeli suya yatırdım. Ve baş kısımlarındaki siyah birikintiyi de bıçak yardımıyla temizledim)

sevketi bostani temizleyip dogradim












300 gr. Tavuk eti, kuşbaşı doğranmış (yukarıdaki yoruma bakın)

tavuk etini büyük kusbasi olarak dogradim












1 orta boy soğan, piyazlık doğranmış
1.5 – 2 bardak sıcak su (ben aslında 1 bardak su kullanarak yaptım ama bence biraz daha sulu olmalı yemek!)
2 – 3 kaşık zeytinyağı

Terbiyesi için:
1 yumurtanın sarısı
1 kaşık un
1 ya da yarım limonun suyu (ekşiden ne kadar hoşlandığınıza göre)

Yapılışı:
  1. Zeytinyağını düdüklü tencereye alıp altınıın. Soğanı ekleyip iki üç dakika boyunca orta ateşte kavurun.
  2. Tavuğu ekleyip sotelemeye devam edin.
  3. Daha sonra dogradığınız şevketi bostanı ekleyip rengi dönene dek kavurun.
  4. Sicak suyunu ekleyip düdüklünün sebze ayarında 10 – 15 dakika pişirin.
  5. Bu arada terbiyesini hazırlayın: yumurtanın sarısını, unu ve limon suyunu bir tel yardımıyla bir kasede pürüzsüz olana dek iyice çırpın.
  6. Şevketi bostan piştikten sonra bir kepçe yardımıyla suyundan biraz alıp yumurtalı karışıma ekleyin ve hızlıca çırpın. Bu işlemi bir iki kere daha tekrar ettikten sonra karışımı yemeğin içine dökün ve karıştırın. İki üç dakika daha kısık ateşte tutup altını söndürün.

2. adim - tavugu ekleyip sotelemeye devam edin

3. adim - sevketi bostani ekleyip soteleyin

terbiyeli tavuklu sevketi bostan

sevketi bostan yemegi
 

2 comments:

biberbey said...

sevketi bostan egede bile her pazarda bulunmayan biraz da pahalı bir ot çeşidi hatta ot değil kök çeşidi. sindirim sistemine oldukça faydalı olduğu söylenir. siz tavuk etli yapmışsınız ancak kuzu etiyle oldukça iyi örtüşen bir lezzeti olduğu için lokantalar genelde kuzu etli olarak satar.burada düdüklü tercihi doğru, sert kökleri geç piştiği için tencerede oldukça su kaybediyor ve geç pişiyor.

Hér Kitchén said...

evet genelde buldugum tariflerin çogunlugu kuzu eti ileydi ancak evde tavuk olunca ve tavuklu tarif de görünce..... :)
bir sonraki denemem kesinlikle kuzu ile olacak; terbiyeli yemege çok yakisiyor (örnegin kuzu etli terbiyeli rezeneye bayiliyorum!)